Gemeente Dongeradeel



---

Start project toezichthouders

Op 1 juli 2004 is de nieuwe vorm van het project toezichthouders van start gegaan. In de gemeenten Dongeradeel, Kollumerland c.a., Achtkarspelen, Dantumadeel en Tytsjerksteradiel liep het project al enige jaren. Maar door verschillende omstandigheden moest de wijze van voortgang van het project worden heroverwogen. In een toekomstvisie is aangegeven hoe het project toezichthouders in de toekomst gestalte kan krijgen. De politie en de deelnemende gemeenten hebben hiermee ingestemd, waardoor het project toezichthouders een doorstart kreeg. Op 16 november werd er een startbijeenkomst voor het project toezichthouders georganiseerd. Tijdens deze startbijeenkomst gingen burgemeester Cazemier van de gemeente Dongeradeel en Leen Diepenhorst van de korpsleiding van de politie nader in op het project en werden de overeenkomsten getekend.

Toekomstvisie
Door de komst van de Wet Werk en Bijstand kon de constructie van het project toezichthouders, zoals die was overeengekomen, niet langer blijven bestaan. De betrokken gemeenten, de politie en de burgemeesters constateerden echter dat er behoefte was aan continuering van het project. Door een werkgroep werd deze wens vertaald in een regeling die ook onder de nieuwe Wet Werk en Bijstand kon worden voortgezet. Per 1 juli 2004 zijn er 11 gediplomeerde toezichthouders in dienst van de gemeente gekomen. Daarnaast worden er 11 leerlingen in het project geplaatst. Iedere leerling komt onder begeleiding van een gediplomeerd toezichthouder te staan. In de nieuwe constructie van het project is het de bedoeling dat de 11 toezichthouders de bevoegdheid krijgen toegekend om bestuurlijke boetes uit te delen. De bestuurlijke boete is nog niet geĂŻntroduceerd, maar er wordt spoedig groen licht vanuit Den Haag verwacht. Met de introductie van de bestuurlijke boete krijgen de gemeenten de mogelijkheid om daadwerkelijk handhavend op te treden tegen allerlei hinderlijk gedrag.

De rol van toezichthouders
Toezichthouders vervullen taken waar de politie door werkdruk en onderbezetting niet aan toekomt. Zij geven de burger de zekerheid dat er in ieder geval vanuit de overheid een wakend oog is in die situaties waar de politie niet wordt ingezet. Toezichthouders vervullen onder andere taken op het gebied van verkeersbegeleiding en afzettingen bij evenementen. Daarnaast functioneren ze als vraagbaak voor bezoekers. De toezichthouders werken aanvullend ten opzichte van de politie. De schaarse politie-inzet kan hierdoor veel gerichter worden ingezet, waardoor de effectiviteit van het politieoptreden wordt verhoogd.