PvdA Europees parlement


Lidstaten dragen economie EU

17 november 2004
Ieke van den Burg, PvdA-europarlementariër en woordvoerder namens de Europese sociaal-democraten op economisch beleid, onderstreept de conclusies van de commissie die onder leiding van Wim Kok de effectiviteit van de Lissabonstrategie heeft geevalueerd om van de EU de meest concurrerende economie te maken.

Vandaag debatteerde het Europees Parlement in Straatsburg met premier Balkenende over de resultaten van de Europese Raad van 4 en 5 november jongstleden. Tijdens die top presenteerde Wim Kok zijn rapport. In het rapport staat dat de lidstaten hun toezeggingen sinds de afgelopen vijf jaar beter moeten naleven en beter moeten implementeren. Van den Burg: "Ik ben het eens met Kok dat de verschillende economieën de Europese economie dragen, maar jammer is dat het rapport niet wat meer is toegespitst op het gezamenlijke macro-economische beleid. In dat opzicht is er namelijk al lang geen sprake meer van economieën in het meervoud, maar van één Europese economie."

Naast de regeringen roept Van den Burg ook de nationale parlementen op om actief deel te nemen aan het bereiken van de Lissabon-doelstellingen: " Nu is het te vaak zo dat de discussies in de hoofdsteden over de nationale begrotingen en over het nationale sociaal-economisch beleid volledig los staan van wat op Europees niveau wordt afgesproken. De Europese voorjaarstop wordt door nationale parlementariërs soms slechts in het kader van het buitenlands beleid behandeld, terwijl het tot de kern van het eigen binnenlands beleid zou moeten behoren."

"We zijn voornemens samen met het volgende voorzitterschap de nationale parlementen uit te nodigen samen met ons de mid term review van de Lissabonstrategie voor te bereiden", aldus Ieke van den Burg.
_________________________________________________ Annelies Pilon Voorlichter Nederlandse delegatie in de PES-groep van het EP/PvdA-eurodelegatie GSM (+32) 0479 750 001 Tel: (+32) 02 283 7435 / (+33) 388 17 3658 Fax: (+32) 02 284 9435 /(+33) 388 17 6644 e-mail: pse-deleg-nl-press@europarl.eu.int URL: www.pesdelegatie.nl