Gemeente Amsterdam

Buurtouders aan de slag in Zeeburg
17 november 2004 - Ingrid Breed
In Zeeburg gaat in de Indische buurt en het Oostelijk Havengebied het project 'Buurtouders' van start. Door het inzetten van ouders in de buurt probeert het stadsdeel de overlast, veroorzaakt door jongeren, in de openbare ruimten van het stadsdeel te verminderen.

De buurtouders zullen niet alleen toezicht houden op de pleinen. Zij richten zich vooral op het bieden van handvatten aan de jeugd en hun ouders om ongewenst gedrag te veranderen in gewenst gedrag, om zo een positiever beeld te creëren voor zichzelf en voor de buurt. De buurtouders willen dit bereiken door, naast de jongeren, ook in contact te treden met de ouders en met hen te praten over thema's als gezin, school, buurt, werk en over het gewenste gedrag van hun kinderen. Een belangrijke andere taak van de buurtouders wordt het doorverwijzen naar hulpverleningsinstanties bij constatering van problemen.

Pedagogische aanpak

Wethouder Ilhan Tuna; `Er zijn al een aantal voorbeelden van buurtvaderprojecten elders in de stad, waar een groep vrijwilligers toezicht houdt in de openbare ruimte en de jeugd aanspreekt op ongewenst gedrag. In Zeeburg willen we een stap verder gaan met het buurtoudersproject en het probleem pedagogisch aanpakken door het te richten op het aangaan van relaties met jongeren en ouders.'

Positieve bijdrage

De buurtoudergroep krijgt een gemengd karakter. Mannen en vrouwen van verschillende etnische afkomst zullen deel uitmaken van de buurtoudergroep. Ook oudere jongeren worden bij het project betrokken om een positieve bijdrage te leveren als contactpersonen op straat en in jongerencentra.

De buurtouders gaan aanvankelijk werken in de vier gebieden; Riouwstraat, Makasarplein, Javaplein en Borneoplein.

© Gemeente Amsterdam