Gemeente Amsterdam

Amsterdam heeft het beste drinkwater van Nederland 17 november 2004 - Remco Asselbergs

Het drinkwater in Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder drinkwaterbedrijven. En bovendien vinden de Amsterdammers het zelf ook: ze belonen hun drinkwater met het rapportcijfer 8.

Het onderzoek is gedaan door VEWIN (Vereniging van Waterbedrijven in Nederland). Al vanaf het begin van de onderlinge vergelijking staat Amsterdam in de top drie van waterkwaliteit. En dat terwijl het Amsterdamse water wordt gemaakt van water uit de Rijn, niet bepaald de schoonste `grondstof''.

Dat uit de Amsterdamse kranen drinkwater komt van een constante en zeer hoge kwaliteit, is te danken aan een zeer betrouwbaar en modern zuiveringsproces en een belangrijke rol voor de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Waterleidingbedrijf Amsterdam levert niet alleen prima drinkwater; uit het onderzoek blijkt dat de kwaliteit ook nog eens zeer betaalbaar is. Dat valt af te meten aan de relatief lage kosten per aansluiting: duizend liter drinkwater van de beste kwaliteit kost maar EUR 1,28 Daar komt nog bij dat Waterleidingbedrijf Amsterdam voor 100% gebruik maakt van groene stroom, veel meer dan het landelijk gemiddelde van 25%.

Het spreekt vanzelf dat de uitkomsten van het onderzoek hebben geleid tot zeer tevreden reacties. Zoals van wethouder Hester Maij: "Het is het resultaat van jarenlang investeren in betaalbare kwaliteit. Ik heb al vaak gezegd dat ik trots ben op Waterleidingbedrijf Amsterdam. En dat is dus volkomen terecht. We doen het goed en we moeten vooral zo doorgaan. Dit onderzoek is een supercompliment." Ook directeur Caroline van de Wiel was uiteraard zeer trots. Van haar is bekend dat ze altijd om kraanwater vraagt als ze in Amsterdam uit eten gaat. "Ons water is zo lekker, daar kan voor mij geen flesje tegenop."

Pb-188

© Gemeente Amsterdam