Gemeente Amsterdam

Nieuw instrument maakt koopwoning voor middeninkomens betaalbaar 17 november 2004 - Karen Buschman
Het college van B&W heeft op verzoek van de gemeenteraad besloten dat voor woningen die in maatschappelijk gebonden eigendom (MGE) verkocht worden, een sociale grondprijs kan worden gerekend. MGE houdt in dat de verkoopprijs van een woning laag wordt gehouden - minimaal 10% onder de marktwaarde - onder de afspraak dat de woning, bij eventuele doorverkoop, weer teruggekocht wordt door de corporatie of de marktpartij. Aanleiding is een motie van het raadslid B.C.J. Olij (PvdA) van 10-12-2003.

Bij terugkoop zullen winst of verlies door corporatie/marktpartij en verkoper worden gedeeld. De corporatie/marktpartij zal bij het opnieuw in de verkoop brengen, steeds opnieuw een korting van minimaal 10% op de marktwaarde geven.

Het instrument is ontworpen om mensen met een inkomen tussen 1,5 en 2 maal modaal*) toch de mogelijkheid te bieden een betaalbare woning te kopen. Gezinnen met een inkomen van 1,5 maal modaal krijgen voorrang. De koopprijs, inclusief de korting, bedraagt maximaal EUR 200.000. Er zullen in eerste instantie maximaal 500 MGE-woningen op de markt komen. Die zullen deel uitmaken van bouwprojecten waarvoor nog geen grondexploitatie is vastgesteld.

De corporaties/marktpartijen kunnen eind 2006 de eerste MGE-woningen op de markt brengen.

De `monitor Middensegment 2003 t/m 2006' geeft aan dat bij ongewijzigd beleid het aantal middensegmentwoningen in de nieuwbouw in de periode 2003 t/m 2006 waarschijnlijk enigszins boven de 30% zal uitkomen. Het programakkoord bevat de doelstelling om 40% van de nieuwbouw (koop en huur) in het zogenaamde middensegment te realiseren. In de Woonvisie die over enkele maanden verschijnt, zal nader worden ingegaan op maatregelen om dit te verhogen.

Tot het middensegment worden gerekend: koopwoningen met een von-prijs tussen EUR 106.638 en EUR 226.890 en huurwoningen met een maandhuur tussen EUR 454 en EUR 862 (uitgezonderd sociale huurwoningen; prijspeil 2002).

In tegenstelling tot de AMH-regeling, een subsidie die alleen aan de eerste koper van een nieuwbouwwoning wordt verstrekt, is de MGE-regeling een subsidie op een woning die bovendien daardoor voor langere tijd beschikbaar is voor mensen met een middeninkomen.
*) per 1 januari 2004 bedraagt een inkomen van 1,5 maal modaal EUR 44.000 bruto.

© Gemeente Amsterdam