Gemeente Woerden

17 november 2004

Romeinse Rijksgrens wordt weer zichtbaar voor publiek

De provincie Utrecht is gestart met de ontwerpwedstrijd De Romeinse Lijn over de Romeinse Rijksgrens. Deze zogenaamde Limes doorkruiste tussen circa 50-270 na Christus de provincie Utrecht en liep vanaf Lefevanum (Wijk bij Duurstede) naar Laurum (Woerden). Langs de Rijn bouwden de Romeinen een lint van forten, wachttorens, havens en een grensweg.

De provincie schrijft deze wedstrijd uit om de Romeinse tijd opnieuw zichtbaar en beleefbaar te maken voor het brede publiek. De restanten van deze militaire zone liggen nu merendeels verborgen onder een dikke kleilaag. Doorgaans goed bewaard, maar wie kent nog het verhaal over de aanleg en het intensieve gebruik van deze linie?

Er was een tijd dat hier ruim 2000 militairen actief waren met patrouilles langs de grens, het onderhoud van de weg en het transport van bouwmateriaal en voedsel via de Rijn. Zij trokken een voor die tijd ongekend aantal boeren, handelaars en ambachtslieden aan, die zich vestigden bij de kampen. De provincie Utrecht werd gedurende ruim twee eeuwen onderdeel van een groter Europa. Dat verhaal wil de provincie opnieuw vertellen, aan de hand van aansprekende ontwerpen die de Limes laten zien als een lint van bijzondere parels in het Utrechtse landschap.

Aan ontwerpers die meedoen met deze wedstrijd wordt gevraagd om een visie te ontwikkelen over de rol en betekenis van de Utrechtse Limes bij de ontwikkeling van beleid op het gebied van de ruimtelijke ordening en landschapsinrichting. Verder vraagt de provincie om voor drie van de parels (waaronder in elk geval het fort Fectio in Bunnik) overeenkomstig dit
overkoepelend ontwerp uit te werken hoe deze eeuwenoude locaties op een verantwoorde wijze opnieuw zichtbaar gemaakt kunnen worden in het landschap en welke (communicatie)middelen hiervoor nodig zijn.

Het totale prijzengeld bedraagt 33.000 euro. Inschrijvingen kunnen worden ingediend tot 9 januari 2005. De prijsuitreiking vindt plaats op 1 juni a.s. De provincie Utrecht is van plan om in de periode tot 2008 zich (financieel) in te spannen voor de uitvoering van één of meerdere van de genomineerde ontwerpen.

Zie ook:

- www.deromeinselijn.nl