Gemeente Woerden

17 november 2004

Meer controle op brandveiligheid horecabedrijven

Naar aanleiding van de nieuwjaarsbrand in Volendam gaat de brandweer extra aandacht besteden aan de veiligheid in gebouwen met een publieksfunctie zoals bijvoorbeeld horecabedrijven, kantoorgebouwen en winkels. Gekeken wordt of er voldoende vluchtwegen, goed begaanbare nooduitgangen, noodverlichting en vluchtwegaanduidingen zijn. Deze voorzieningen hebben tot doel, de aanwezige personen snel en kalm naar een veilige plaats te leiden in geval van een calamiteit. Ook wordt natuurlijk de aanwezige kerstversiering gecontroleerd op brandveiligheid .

Kerstversiering
Versiering maakt uw zaak extra feestelijk, maar het kan een extra risico inhouden. Hieronder volgt een overzicht over het veilig gebruik van kerstbomen en kersttakken.


* Het is niet toegestaan om natuurlijke kersttakken te gebruiken als versiering. Dit geldt zowel voor plafond- als voor wandversiering. Gebruik in plaats hiervan imitatie-kersttakken die voldoen aan de voorwaarden algemene versieringen.

* Plaats een kerstboom niet te dicht bij gordijnen of andere makkelijk brandbare spullen.

* Plaats een kerstboom zo dat hij de nooduitgang niet verspert, ook niet als de kerstboom is omgevallen. De afstand tussen de boom en een uitgang moet tenminste anderhalf keer de hoogte van de boom zijn. Dus een boom van 2 meter plaatst u op tenminste 3 meter van een uitgang. Staat een kleine boom op een tafeltje, dan telt de hoogte van het tafeltje ook mee!

* Zorg ervoor dat u geen clusters van 2 of meer kerstbomen maakt. Als afstand tussen de kerstbomen kunt u als veilige afstand de hoogte van de boom x 1,5 hanteren. Dus als een boom 2,5 meter hoog is, moet u een afstand van 1,5 x 2,5 = 3,75 meter hanteren voordat u weer een volgende boom plaatst.

* Elke kerstboom dient te worden geïmpregneerd. Omdat impregneren specialistisch werk is, zal de brandweer van u verlangen dat u aantoont dat dit impregneren is gedaan door een erkend bedrijf met een erkend product. Het bedrijf dat de materialen impregneert moet zijn gecertificeerd volgens een norm uit de ISO 9000-reeks.
* Zorg ervoor dat de boom goed stevig staat zodat deze niet gemakkelijk om kan vallen.

* Controleer de bedrading van de elektrische kerstverlichting op beschadigingen. Probeer de installatie eerst uit door de lampjes voor het ophangen een half uur te laten branden.
* Gebruik een gaaf en goed passend verlengsnoer en leg deze zo neer dat er niemand over kan struikelen. Rol kabelhaspels altijd helemaal af.

* Doe de verlichting na sluitingstijd altijd uit door de stekker uit het stopcontact te halen en niet door een lampje los te draaien.

Hoe herkent u brandveilige versiering?
Vraag aan uw leverancier uitdrukkelijk naar de artikelen met een brandvertragende kwaliteit. Daarbij moet u opletten of op de verpakking is aangegeven dat het hier een brandvertragende kwaliteit betreft. Het is verstandig om de verpakking te bewaren om aan te kunnen tonen dat het materiaal een brandvertragende kwaliteit bezit. Soms zijn er certificaten in omloop, die namens de fabrikant aan de afnemers worden uitgereikt. Als dat mogelijk is, vraag dan om een certificaat van het product dat u koopt en bewaar het in uw bedrijf. Een toezichthouder kan verlangen dat u een certificaat laat zien. Als de materialen uit de verpakking zijn gehaald, is echter nauwelijks meer te achterhalen aan welke eis het materiaal precies voldoet. Het kan dus zijn dat een toezichthouder namens de gemeente uw versieringen alsnog wil beproeven.

Informatie
Voor nadere vragen kunt u contact opnemen met de afdeling preventie van de brandweer, telefonisch bereikbaar onder nummer (0348) 466830.