Dienstenbond CNV

Overleg PinkRoccade hervat
17-11-2004

Na een periode van windstilte, zijn de onderhandelingen met PinkRoccade heropend. We hebben gesproken over de Bravo 2004, de overname door Getronics, JPS, pensioen en kinderopvang. Of we doorgaan, is afhankelijk van de bereidheid van de directie om in de Bravo 2004 een eenmalige uitkering over 2004 af te spreken.

Polderoverleg hervat?
Vrijdag 12 november hebben we weer met PinkRoccade om tafel gezeten. Nu de acties een principeakkoord op landelijk niveau hebben opgeleverd, gaan we ook in de bedrijven weer verder. Niet dat alles naar het oude terugkeert; het is duidelijk dat we als vakbond(-sleden) onze positie herzien hebben. Te veel "polderen" is niet goed voor ons allen, vakbonden moeten weer duidelijk hun rol als belangengroep van werknemers (u dus) op zich nemen.

Getronics
Henk Bosma heeft ons anderhalf uur wat verteld over de toekomstige overname door Getronics. De top van PinkRoccade vindt Getronics een overnemende partij die past bij de positie van PinkRoccade. Wederom is aangegeven dat de huidige "kanteling" en centralisatie van het bedrijf zal worden voortgezet. Het is nog onduidelijk wanneer de definitieve overname haar beslag zal krijgen. Er wordt nu van uitgegaan dat dit het midden of eind van het eerste kwartaal 2005 zal zijn. De rest van dat jaar zal dan besteed worden aan het samenvoegen van overhead en bv. sales. Ook zullen afdelingen/onderdelen waar mogelijk worden geclusterd. Harmonisatie van arbeidsvoorwaarden en dergelijke komt waarschijnlijk pas in 2006 aan de orde. Dit alles natuurlijk onder de aanname dat een andere partij geen hoger bod op PinkRoccade uitbrengt. Iets wat Bosma overigens niet verwacht.

CAO onderhandelingen
De BRAVO 2004 is nog steeds niet afgesloten. Zeker gezien de overnameperikelen willen we dit zo snel mogelijk doen en wel op basis van onze laatste voorstellen met betrekking tot een eenmalige uitkering gekoppeld aan de beoordeling. In principe voelt PinkRoccade hier wel voor, maar Bosma heeft ons aangegeven daar pas een uitspraak over te willen doen nadat het duidelijk is wat de resultaten van het vierde kwartaal 2004 zullen zijn.

We zijn het wachten echter moe en willen nu de toezegging dat een eenmalige uitkering in 2004 tot stand komt en koppelen de voortgang van "polderonderhandelingen" aan het bereiken van een akkoord over de BRAVO 2004. Afgesproken is dat we voor de volgende onderhandelingsdag (23 november) van uw directie horen of de eenmalige uitkering er komt. Mocht een positief bericht uitblijven, dan gaan we niet onderhandelen en wordt bv. de invoering van JPS niet met onze medewerking gerealiseerd. Misschien dat PinkRoccade dan met de COR zaken wil doen, maar dat zal zeker niet lukken voor 1 januari 2005.

JPS
Zoals misschien bekend, gaat PinkRoccade het functiewaarderingssysteem JPS in december in alle werkmaatschappijen doorvoeren waarbij de situatie bij Public als model wordt gehanteerd. Het toepassen van JPS is al lang een onderdeel van de BRAVO, de discussie erover trouwens ook. Afgelopen vrijdag hebben we afgesproken dat gedurende de hernieuwde toepassing bij werkmaatschappijen en nieuwe invoering bij anderen die JPS nog niet hanteren, er naast een interne beroepscommissie een externe beroepscommissie van deskundigen wordt gevormd. In deze laatste commissie zijn de houders van het systeem (Berenschot) en vakbondsdeskundigen vertegenwoordigd.

Het invoeren van JPS kan gevolgen hebben voor uw indeling in de salarisschaal/ salarisband. De gevolgen hiervan (bv. onder- of bovenschaligheid en verlies van perspectief) moeten via afspraken (Sociaal Plan?) opgevangen worden. We krijgen hierover een voorstel dat op 23 november aan de orde zal komen. Zoals bekend, wordt een eventueel Sociaal Plan aan u ter stemming voorgelegd.

Pensioen
Al eerder is vastgesteld dat de kosten voor de huidige pensioenregeling de pan uitrijzen. We hebben dan ook de bereidheid getoond om over aanpassing van de huidige goede regeling te gaan overleggen.

De situatie is nu echter veranderd. Niet dat de kosten minder geworden zijn, maar wijzigingen van de bestaande regeling(en) binnen PinkRoccade moeten plaatsvinden binnen de nieuwe wetgeving die er aankomt. Ook is het wel handig om te wachten tot duidelijk wordt wat de situatie is na de overname. Blijft het pensioenfonds PinkRoccade nog bestaan of worden alle medewerkers in een (vernieuwd) Getronics pensioenfonds ondergebracht ? Dit alles leidt er toe dat gesprekken over aanpassing van de PR Pensioenregelingen op dit moment niet gestart kunnen worden.

Kinderopvangregeling
De wettelijke regeling over de financiering van kinderopvang is per 2005 drastisch gewijzigd. De gevolgen hiervan zijn door ons besproken en de bestaande afspraken zijn als volgt aangepast:

Bij PinkRoccade worden de huidige afspraken onder het nieuwe regime voortgezet. De werkgeversbijdrage voor kinderopvang tot 4 jaar bedraagt 1/6 van de kosten, waarbij de kosten van kindplaatsen gemaximeerd worden volgens het bedrag wat de overheid hiervoor hanteert. Bestaande overgangsmaatregelen binnen werkmaatschappijen worden voortgezet met in achtneming van de nieuwe financieringswijze. Er wordt wel een budget gehanteerd maar HR en vakbonden gaan ervan uit dat (wachtlijst)problemen zo veel mogelijk opgelost kunnen worden. Tevens zal kinderopvang een onderwerp voor de onderhandelingen over de BRAVO 2005 worden.

Vervolg
Zoals aangegeven lijkt het erop dat we bij de volgende onderhandelingen (23 november) weten of we een BRAVO 2004 aan u kunnen voorleggen en verder kunnen praten over veel zaken die samenhangen met de harmonisering van de arbeidsvoorwaarden binnen PR. Er zijn daarna nog een 4-tal gesprekken in 2004 gepland. We houden u op de hoogte.

Vragen?
Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf. Dat kan telefonisch (055)5772640 of per mail (w.burggraaf@cnvdibo.nl).