Protestantse Kerk in Nederland


Migrantenweek belangrijker dan ooit

(17-11-2004)
Hoe kunnen we, al verschillen we van cultuur en religie, samenwerken aan een rechtvaardige samenleving? Die vraag staat zaterdag 20 november centraal in de Groet Kerk te Leeuwarden, tijdens een manifestatie in het kader van de Migrantenweek. De Migrantenweek is een initiatief van de Raad van Kerken in Nederland en een groot aantal maatschappelijke organisaties en heeft tot doel bij te dragen aan vertrouwen, erkenning en wederzijds respect tussen mensen in Nederland. Juist in de afgelopen weken is duidelijk geworden hoe belangrijk het is om dit onderwerp in de samenleving bespreekbaar te maken.

Het maatschappelijke debat rond migranten en integratie is de afgelopen weken in alle hevigheid opgelaaid. Daarbij staat de rol van religie in onze samenleving centraal. Met elkaar in gesprek gaan, is daarom wezenlijker dan ooit. De projectgroep Migrantenweek van de Raad van Kerken Nederland organiseert in samenwerking met Kleurrijk Fryslân op zaterdag 20 november in de Grote Kerk in Leeuwarden een ontmoetingsdag met sprekers uit verschillende kringen , met verschillende workshops en inspirerende momenten.

De Migrantenweek wordt traditioneel gehouden de derde week van november, dit jaar van 14 tot en met 21 november. Het motto is "Samenleven in verscheidenheid: Maak er werk van!" Er is een brochure uitgegeven die tips geeft, handvaten voor discussie en praktische aanwijzingen.
De deelnemende organisaties in de projectgroep Migrantenweek vertegenwoordigen een breed deel van het maatschappelijk middenveld: Raad van Kerken, Kerkinactie, Cura Migratorum, Oikos, SKIN, Missionair Centrum, Forum, CNV en FNV.

Programma 20 november
Het programma van de ontmoetingsdag op 20 november: 12.00: Ontvangst in de Grote Kerk, Jacobijnerkerkhof 95, Leeuwarden 12.30: Welkom door Jan Bosman (adviseur Kleurrijk Fryslân), Kathleen Ferrier (Tweede-Kamerlid voor het CDA en voorzitter projectgroep Migrantenweek)
12.45: Optreden door Basile Maneka Lukadi (Fries-Angolese zanger) 13.00: Speech door Paul The Gwan Tjaij (voorzitter Samen Kerk In Nederland)
13.15: Speech door Corry Nicolay (voorzitter Kleurrijk Fryslân) 13.30: Pauze
13.45: Workshops op diverse locaties in Leeuwarden Samen handelen in solidariteit: Cesar Taguba, June Beckx (SKIN) Werken in verscheidenheid: Jan Schrauwen (FNV), Arnold van Dam (CNV) Jongeren in een veelkleurige samenleving: Drys Taoufik (Full Color) Interreligieus samenkomen: Jan Bosman, Marianne Beeke (Kleurrijk Fryslân)
16.00: Afsluitende Viering van Verbondenheid
16.30: Feestelijke afsluiting met muziek van Baoema (Fries-Afrikaanse band)

Toegang is gratis. Aanmelding bij Oikos: 030-2361500, oikos@stichtingoikos.nl