Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht
16 november 2004 p112


Bijna 4,6 miljoen euro voor onderwijshuisvesting

De besturen van de Nijmeegse scholen vragen twee keer zoveel geld voor hun gebouwen dan de gemeente beschikbaar kan stellen. De schoolbesturen hebben voor bijna 9,5 miljoen euro aanvragen ingediend. Het college van burgemeester en wethouders kan daarvan ongeveer de helft honoreren. Negen scholen kunnen lokalen bijbouwen, twee scholen worden opgeknapt. Voor de nieuwbouw van afgebrande Mr. Johan Visserschool wordt 2,8 miljoen uitgetrokken.

De schoolbesturen dienden in totaal voor 9.479.503,84 euro aan aanvragen in. Honorering van die aanvragen zou leiden tot een tekort van ruim 4,7 miljoen euro.
Bij negen scholen is er sprake van een tekort aan lokalen. Het college van burgemeester en wethouders heeft er voor gekozen dit eerst op te lossen. Vervolgens konden er nog twee aanvragen worden gehonoreerd die tot verbetering van de gebouwen leiden. Daarmee wordt in totaal voor bijna 4,6 miljoen euro in onderwijshuisvesting geïnvesteerd.

Het college wil 2,8 miljoen euro reserveren voor de nieuwbouw van de afgebrande Mr. Johan Visserschool. Dit is tevens noodzakelijk om de 1,5 miljoen euro aan verzekeringsgeld hiervoor niet mis te lopen. De uitgaven voor de Mr. Johan Visserschool worden overigens ten laste gebracht van het Integraal Huisvestingsplan van 2006.
Het college zal de gemeenteraad tevens voorstellen 1,5 miljoen euro uit het huisvestingsbudget te reserveren om de brandveiligheid op scholen te verbeteren.

Nijmegen heeft sinds 1997 al zo'n 80 miljoen euro in onderwijshuisvesting geïnvesteerd. Bijna traditioneel liggen de aanvragen van de schoolbesturen aanzienlijk hoger dan de beschikbare middelen. Hierdoor wordt al een aantal jaren een voorschot genomen op budgetten voor komende jaren. Gemeente en schoolbesturen willen naar een ander systeem, waarbij de scholen meer financiële verantwoordelijkheid voor de huisvesting dragen. Hiervoor is inmiddels een stuurgroep ingesteld waarin vertegenwoordigers van gemeente en scholen zitting hebben.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380