VEWIN
http://www.vewin.nl

Benchmark drinkwatersector

Drinkwaterprijs reëel gedaald; kwaliteit verder verbeterd VEWIN-benchmark werpt vruchten af in watersector

De kwaliteit van Nederlands drinkwater is in 2003 verder verbeterd, de milieubelasting is verder gedaald en de goede dienstverlening van waterbedrijven is gehandhaafd. Voorts zijn drinkwatertarieven en kosten voor de klant in reële termen gedaald. Dat blijkt uit de derde VEWIN-benchmark: Water in Zicht 2003, die op 17 november in Perscentrum Nieuwspoort wordt aangeboden aan de heer Deetman, voorzitter VNG. De uitkomsten tonen aan dat benchmarken zijn vruchten afwerpt in de watersector. Zo blijkt uit onderzoek van de EUR dat sinds de invoering van de benchmark in 1997 een efficiencywinst is geboekt van 12 procent. Met de benchmark hebben de provincies en gemeenten derhalve een krachtig instrument in handen om het decentrale toezicht op de waterbedrijven verder vorm te geven.

Waterkwaliteit: verder verbeterd, prijs-kwaliteitverhouding in orde

De waterkwaliteit is getoetst met behulp van de Waterkwaliteitsindex (WKI). Deze laat zien in welke mate water voldoet aan de wettelijke normen zoals bepaald in het Waterleidingbesluit. De waterbedrijven blijven ruimschoots binnen deze normen met een gemiddelde Waterkwaliteitsindex van 0,05. Ten opzichte van 1997 en 2000 is dit een verbetering. Klanten waarderen de waterkwaliteit: 94% van de klanten vindt de prijs-kwaliteitverhouding van drinkwater goed. Gemiddeld geven klanten de waterbedrijven een rapportcijfer van 7,7 voor de waterkwaliteit.

Dienstverlening: klant geeft waterbedrijven gemiddeld een 7,6

De klant geeft gemiddeld een 7,6 voor de dienstverlening van zijn waterbedrijf, tegen een 7,7 in 1997. Hiermee scoort de sector beter dan een aantal referentiesectoren. Voor toekomstige Benchmarks is een landelijk registratiesysteem voor leveringsonderbrekingen in ontwikkeling. Voor deze Benchmark is de klantperceptie over de continuïteit van drinkwaterlevering gemeten. Hieruit blijkt dat 11% van de klanten - naar eigen beleving - in het eerste half jaar van 2004 een leveringsonderbreking heeft meegemaakt.

Milieu: milieubelasting verder gedaald door inzet duurzame energie

Het totale energieverbruik per m3 geproduceerd drinkwater is sinds 1997, mede door ontharding, met 7% gestegen. Daarnaast is in dezelfde periode het aandeel duurzaam energieverbruik gestegen van 5% naar 25%. In 2003 is 94% van de reststoffen van het productieproces van drinkwater hergebruikt. Dit is een stijging ten opzichte van vorige Benchmarks.

Financiën & Efficiency: tarieven en kosten in reële termen gedaald

De kosten per aansluiting zijn sinds 1997, na correctie voor inflatie, met 11,5% gedaald. De kosten per m3 zijn sinds 1997, na correctie voor inflatie, met 4,1% gedaald. Het verschil in deze trends hangt samen met het afnemend drinkwaterverbruik per aansluiting. De spreiding tussen waterbedrijven in kosten bedraagt 64 Euro per aansluiting of
0,70 Euro per m3. De totale kosten van een waterbedrijf zijn overigens niet één op één gerelateerd aan de efficiency, aangezien verklarende factoren ook een significante rol kunnen spelen.

12% efficiencywinst sinds de invoering van de benchmark in 1997

De uitkomsten van Water in Zicht 2003 worden bevestigd door onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam, waaruit blijkt dat de sector, sinds de invoering van de benchmark in 1997, een efficiencywinst heeft geboekt van 12%.

Blijven koersen op Water in Zicht

De uitkomsten van Water in Zicht 2003 tonen aan dat benchmarken zijn vruchten afwerpt in de watersector. De VEWIN-benchmark heeft een prominente plek verworven in de aansturing van de waterbedrijven. Met de benchmark hebben de provincies en gemeenten een krachtig instrument in handen om het decentrale toezicht op de waterbedrijven verder vorm te geven.

Programma Perscentrum Nieuwspoort
12:30 - 13:30 Lunch
13:30 - 13:35 Welkom
13:35 - 13:55 Presentatie Water in Zicht 2003 door drs. Th.J.J. Schmitz, directeur VEWIN
13:55 - 14:10 Beleidskanttekeningen en aanbieding Water in Zicht 2003 aan drs. W.J. Deetman door mr. J.A.M. Hendrikx, voorzitter VEWIN 14:10 - 14:20 Korte reactie van drs. W.J. Deetman 14:20 - 15:00 Gelegenheid tot het stellen van vragen 15:00 Afsluiting


- einde persbericht -