Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 17-11-2004

Drank- en Horecawet redelijk nageleefd

De aangescherpte Drank- en Horecawet uit 2000 wordt redelijk nageleefd. Dat schrijft minister Hoogervorst in een brief aan de Tweede Kamer.

Bijna alle levensmiddelenzaken brengen tegenwoordig een duidelijke scheiding aan tussen alcoholhoudende en alcoholvrije dranken. Daarnaast is de verkoop van alcohol in niet-levensmiddelenwinkels, benzinestations en winkels in wegrestaurants gedaald. Ook het aantal horecazaken en slijterijen waar stickers met de wettelijke leeftijdsgrenzen voor de verkoop van alcohol geplakt zijn, is aanzienlijk toegenomen.

Er zijn echter ook ontwikkelingen die aanleiding geven tot zorg, zo schrijft de minister. Bij de verkoop van alcohol is volgens hem sprake van een zekere branchevervaging. Niet-levensmiddelenzaken, met name videotheken, breiden veelal hun assortiment uit met een aantal levensmiddelen, waardoor zij menen gerechtigd te zijn om tot laat in de avond alcohol te kunnen verkopen. De minister gaat onderzoeken of een wetsaanpassing op dit punt wenselijk is.
Kamerstuk
Evaluatie wijzigingen Drank- en Horecawet 2000

Kamerstuk, 17-11-2004