Gemeente Amsterdam

Met wie leef jij samen?
17 november 2004 - webmaster
Vandaag start campagne "Met wie leef jij samen?''

De afgelopen weken is Nederland bang geworden. De moord op Theo van Gogh, scholen die in brand staan, moskeeën en kerken die bewaakt moeten worden, het leidt tot onbehagen, woede en angst. In wat voor samenleving leven we? Wie kunnen we nog vertrouwen? Hoe zorgen we ervoor dat mensen en groepen niet tegenover komen te staan.

Politici, burgemeesters, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties roepen op tot dialoog. Om de boel bij elkaar te houden. Maar wat kunnen we daar zelf aan doen? Wij willen niet leven in een land waar we bang zijn. Waar we met onze rug naar een ander staan. En de samenleving, dat ben jij. Dus de vraag is: Wat kun jij eraan doen?

We vragen iedereen de straat op te gaan en iemand aan te spreken die je niet kent. Want een persoonlijk gesprek is het begin van een samenleving waar we niet met onze rug naar elkaar staan. Als jij interesse toont in een ander, ziet wie die ander is en laat zien wie jij bent, dan bouwen we met elkaar een sterke samenleving.

We roepen iedereen op zaterdag 20 november om 15.00 uur door heel Nederland ontmoetingen te organiseren waar mensen het gesprek aangaan. Waar we elkaar de hand reiken, elkaar beter leren kennen en laten zien dat wij met elkaar samen willen leven. En als gebaar dat wij niet willen leven in een land waar mensen tegenover elkaar staan. Wij willen mensen en organisaties in heel Nederland aanmoedigen een ontmoeting te organiseren: op een plein, op de markt, in een buurthuis, op een school of waar dan ook.

Deze week zullen via e-mail, flyers, posters, banners, advertenties en alle andere manieren die we kunnen verzinnen mensen opgeroepen worden om naar een plein of markt in hun eigen buurt te gaan. En we vragen iedereen mee te helpen om aandacht te genereren via hun eigen netwerken en alle mogelijke media: internet, radio, tv en kranten. Via de website metwieleefjijsamen.nl wordt bekend gemaakt waar op die dag ontmoetingen plaatsvinden. Dat kan iedereen zelf op de website aanmelden. Daar staan ook teksten, posters, logo's etc waar mensen in hun eigen buurt campagne mee kunnen voeren. Zo ontstaat er hopelijk een sneeuwbaleffect waarin zoveel mogelijk mensen elkaar oproepen om zaterdag 20 november a.s. in heel Nederland de straat op te gaan.

© Gemeente Amsterdam