Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 17 november 2004 Publicaties - 17 november 2004
nieuw! Informatie-avond over centrumplannen nieuw! Pas-65 verdwijnt Brunssum brengt hangvennen terug in het Schutterspark nieuw! Brunssum gaat strenger handhaven
Brunssums project voorkomt schooluitval Nog dit jaar duidelijkheid over toekomst De Zeekoelen/Heidecamping
Hondenpoep hoort niet op straat!
Wijkatlas 2004 op internet Gemeentegids nu ook op internet Koopzondagen 2004 Gemeente presenteert nieuwe welstandseisen Alles wat u wilde weten over Brunssum Brunssum pakt taalachterstand bij kinderen aan
Evenementenkalender 2004 Gemeente pakt overlast aan Weekmarkt nieuw! Laat uw stem horen via het referendum Spreekuren wethouders
Pas-65 verdwijnt

Nederland schaft de Pas-65 af. De reden hiervoor is de introductie van de identificatieplicht per 1 januari 2005. Wel kunnen mensen van 65 jaar en ouder gewoon blijven profiteren van de kortingen die de Pas-65 biedt.

Vanaf 1 januari 2005 is iedere Nederlander verplicht om onder alle omstandigheden een legitimatiebewijs op zak te hebben. De Pas-65 als bewijs dat de drager 65 jaar of ouder is, is daarmee overbodig. Om te voorkomen dat 65-plussers onnodig op de kosten worden gejaagd, is besloten om na 1 januari 2005 de Pas-65 niet meer uit te geven.

Dat heeft géén gevolgen voor de kortingen die nu gelden voor 65-plussers. Het verstrekken van kortingen door instanties is leeftijdsafhankelijk, en niet afhankelijk van pasbezit.

Heeft u reeds een Pas-65 dan kunt u deze uiteraard ook na 1 januari 2005 gewoon blijven gebruiken.

---

Bijeenkomst voor ondernemers op dinsdag 23 november Informatie-avond over centrumplannen

Op dinsdag 23 november 2004 vindt een informatie-avond plaats over de centrumplannen van de gemeente Brunssum. De avond is bedoeld voor ondernemers uit de Kerkstraat e.o. en de Rumpenerstraat e.o. Tijdens de avond staan de plannen voor het nieuwe winkelcentrum De Kroon en de Parkeernota centraal.

Tijdens de bijeenkomst zullen wethouders D. Akkermans en J. Palmen een toelichting geven op de diverse ontwikkelingen in het centrum van Brunssum. Naast De Kroon en de Parkeernota kunnen door de aanwezigen desgewenst ook andere onderwerpen worden ingebracht.

De avond begint om 20.30 u urenvindtplaatsind'rBrikke-Oave. Avondvoorzitter is centrummanager Jo Evers. De bijeenkomst is een initiatief van Ondernemersvereniging Brunssum City Promotion.
---

Brunssum gaat strenger handhaven

De gemeente Brunssum gaat strenger toezien op het naleven van wet- en regelgeving. Een team van handhavers zal regelmatig horeca, bedrijven en bouwterreinen controleren en, indien nodig, handhavend optreden. Dat staat in een plan van aanpak dat onlangs door het college van Burgemeester en Wethouder is goedgekeurd. Tot de onderdelen van dat plan behoort een verdubbeling van het aantal gemeentelijke handhavers, van 2,5 fte naar circa 6 fte.

Handhaving door de gemeentelijke overheid speelt zich op vele beleidsterreinen af, waaronder bouw- en woningtoezicht (worden bouw- en sloopvergunningen nageleefd, is de bebouwing en het gebruik legaal?) en milieutoezicht (worden milieuvergunningen nageleefd?). De gemeente Brunssum wil strenger gaan toezien op naleving, dit in navolging van het landelijke beleid.

Sneller ingrijpen
Wethouder Palmen van de gemeente Brunssum: "De gemeente Brunssum is reeds in 2004 begonnen met het professionaliseren van het handhavingsteam. Dat zijn de mensen die bijvoorbeeld controleren op het naleven van milieu- en bouwvergunningen. In 2005 ronden we die kwaliteitsslag af, en beschikken dan over een gekwalificeerd team handhavers dat kan optreden tegen hinder. Dat proces van professionalisering kreeg in 2004 een impuls van een onderzoek door de VROM-Inspectie naar de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu bij de gemeente Brunssum."

Uit het onderzoek van de VROM-Inspectie bij de gemeente Brunssum blijkt dat de uitvoering van de wet- en regelgeving op een aantal punten goed verloopt (onder meer de uitvoering van de planologische vrijstellingen), maar op een aantal andere terreinen verbetering behoeft. Het gaat bij dat laatste onder meer om het formuleren van administratief beleid op het gebied van Ruimtelijke Ordening en Bouwen, en het aanscherpen van interne werkprocedures. Ook heeft de VROM-Inspectie aan de gemeente gevraagd om sneller in te grijpen bij geconstateerde overtredingen door het opvoeren van de controles.

Verdubbeling in handhaving
De interne reorganisatie bij de gemeente en de onderzoeksresultaten van de VROM-Inspectie hebben aan de basis gelegen van een plan van aanpak om de gewenste verbeteringen door te voeren. Speerpunt in dat plan is onder meer het instellen van een aparte taakgroep toezicht en handhaving die in maart 2005 operationeel moet worden. Die taakgroep zal uit circa zes handhavers bestaan, een verdubbeling ten opzichte van de huidige capaciteit.

Wethouder Palmen: "Handhaving heeft voor ons college van B&W prioriteit. We zullen bijvoorbeeld de horeca nog strenger gaan controleren. Daarbij willen we ook preventief te werk gaan. Wil zich een nieuwe horeca-zaak vestigen in Brunssum, dan doen we vooraf nauwgezet een papieren controle en gaan ook ter plekke kijken nog voordat sprake is van een opening. Zo voorkomen we dat we moeten ingrijpen als er al een probleem is. En wat voor de horeca geldt, geldt ook voor bedrijven en particulieren. We zullen bedrijfscontroles nog strikter gaan uitvoeren, en de aanvraag en het verlenen van bijvoorbeeld bouwvergunningen kritischer toetsen aan de geldende eisen, precies zoals het ministerie van VROM ons voorschrijft."

Niet alleen de uitvoering, ook het beleid zal worden geprofessionaliseerd. De gemeente Brunssum zal nog in het eerste kwartaal van 2005 komen met een handhavingsplan op het gebied van bouwregelgeving. "Voor de wet hoeven we zo'n plan pas in juni 2006 te hebben," aldus wethouder Palmen. "Wij willen niet zo lang wachten omdat een dergelijk plan je in staat stelt om beter, en dan vooral preventief, te handhaven." In een handhavingsplan legt de gemeente vast welke soorten bouwwerken wanneer getoetst worden aan welke criteria.

Veilig Brunssum
Samengevat, aldus Palmen, "zal de gemeente Brunssum zich vaker en eerder laten zien om toezicht te houden bij bedrijven en particulieren op naleving van de wet- en regelgeving op het gebied van bouwen en milieu. En we zullen minder tolerant en minder geduldig zijn als we overtredingen constateren. Dat is niet prettig, maar het is wél een eis van het ministerie, en het is wél nodig om te komen tot een veilig en leefbaar Brunssum."

---

Expositie in gemeentehuis Brunssum
De volgende raadsvergadering is op dinsdag 14 december 2004.