Partij van de Arbeid


Den Haag, 17 november 2004


Vragen van het lid Smeets (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken, de minister van Justitie en de staatssecretaris van Economische Zaken


over toenemende winkelcriminaliteit


* Kent u het artikel Criminaliteit en agressie in grote steden nemen toe ?


* Hoe verklaart u het gegeven dat de winkelcriminaliteit in de vier grote steden erger wordt?


* Hoe is het te verklaren dat in de grote steden het aantal gevallen van afpersing, bedreiging en inbraak in 2004 is gestegen met 6 procentpunt t.o.v. 2003?


* Hoe is het te verklaren dat de agressiviteit t.o.v. winkelmedewerkers volgens de ondernemers in de grote steden in 2004 eveneens is toegenomen?


* Wat zijn volgens u de redenen dat ondernemers in een kwart van de gevallen ontevreden zijn over het politie-optreden?


* Wat zijn de gevolgen voor de nulmeting criminaliteit bedrijfsleven die plaatsvindt in het najaar van 2004, als ondernemers steeds minder vaak de politie in schakelen bij winkeldiefstal? Is de nulmeting dan nog representatief?


* Hoe beoordeelt u het rapportcijfer van 4,5 voor het optreden van politie en overheid als het gaat om veilig ondernemen , indien u in ogenschouw neemt dat de 20 gemaakte afspraken tussen u en de detailhandel over het terugdringen van winkelcriminaliteit zijn afgerond?


* Welke gevolgen hebben de cijfers op het Actieplan bedrijfsoverdracht als 1 op de 5 ondernemers aangeeft dat het moeilijker is een opvolger te vinden door de hoge criminaliteit?


* Bent u voornemens om in gesprek te gaan met de desbetreffende brancheorganisaties om de gesignaleerde problemen te bespreken? Welke rol ziet u weggelegd voor het in juni 2004 gestarte Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid?


Mitex Bulletin, jaargang 16 Nummer 10, november 2004