MKB-Nederland

17-11-2004
Vrees voor chaos bij nieuwe kinderopvangregeling (Nieuwsbericht, Persbericht, Brieven ministeries)

Tienduizenden ouders moeten mogelijk de eerste maand(en) van 2005 de kosten voor kinderopvang voorschieten, omdat ze niet vóór 30 november 2004 een aanvraag voor de tegemoetkoming bij de Belastingdienst hebben ingediend. Dit vreest MKB-Nederland.

In een brief aan staatssecretaris Wijn van Financiën (eindverantwoordelijke voor de Belastingdienst) vraagt de ondernemersorganisatie een flexibele opstelling. De staatssecretaris zou de bijdrage die ouders in 2004 van hun werkgever hebben ontvangen, als uitgangspunt kunnen nemen voor de bijdrage van 2005, zo is de suggestie.

Definitieve verrekening kan zoals gebruikelijk, achteraf plaatsvinden. Veel cao-onderhandelingen hebben de laatste maanden stilgelegen door de discussie over VUT en prepensioen. Bestaande regelingen voor kinderopvang zijn daardoor nog niet aangepast aan de nieuwe wet.

Eind oktober 2004 waren er volgens het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid slechts 25.000 van de verwachte 200.000 aanvragen voor de tegemoetkoming van kinderopvang binnen. Daarom valt te verwachten dat een grote groep ouders de aanvraag voor een tegemoetkoming van de kinderopvang niet tijdig indient en de kosten moet voorschieten.

De Belastingdienst spreekt de cijfers van het ministerie tegen. Inmiddels zouden 60.000 aanvragen binnen zijn. De dienst heeft extra capaciteit ingezet om aanvragen die op het laatste moment binnenkomen te verwerken.

Voor meer informatie :
chaos bij kinderopvang.pdf

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212 © MKB-Nederland, 2004 | Disclaimer |