Nederlandse Spoorwegen Utrecht, 17 november 2004
Treinpersoneel in het nieuw

· Grotere herkenbaarheid voor treinreizigers. · NS investeert ¬ 7,5 miljoen in kleding voor 13.000 medewerkers. · Kledinglijn VisioNS genomineerd voor Corporate Fashion Award. Alle 8000 machinisten en conducteurs van NS krijgen de komende maanden een nieuw uniform. De huidige kledinglijn is 10 jaar oud en voldoet niet meer aan de moderne eisen qua uitstraling en comfort. Nieuw in de kledinglijn, die VisioNS heet, is dat zowel het model als de basiskleur blauw, voor iedereen gelijk is. Dit vergroot voor de treinreizigers de herkenbaarheid van NS medewerkers. NS investeert ¬ 7,5 miljoen in de nieuwe kleding voor in totaal 13.000 medewerkers. Tijdens de Margriet Winter Fair, van 16 tot 21 november in de Jaarbeurs Utrecht, wordt de kleding dagelijks geshowd.

Het bordeauxrode jasje van de machinist verdwijnt. Iedereen draagt een blauw colbert. Bij medewerkers met een klantgerichte functie is deze voorzien van een gekleurde bies. De kleur van de bies geeft de functie van de medewerker aan. Zo draagt de machinist een gele bies, conducteurs op binnenlandse treinen een smalle rode bies en de servicemedewerkers een brede rode bies en een rood hoofddeksel. Het colbert van medewerkers op internationale treinen heeft een blauwe bies. Het uniform van de procesleider perron is geheel blauw.

Servicemedewerkers en internationaal treinpersoneel dragen de nieuwe kleding al. Nu krijgt ook de grootste groep en voor reizigers meest herkenbare groep NS-medewerkers de nieuwe kleding. In februari 2005 draagt iedereen de nieuwe kleding.

De nieuwe kledinglijn van NS is inmiddels door een vakjury genomineerd voor de Corporate Fashion Award. Deze prijs wordt uitgereikt aan de onderneming die haar gewenste imago het best weet te vertalen in de uitstraling van haar bedrijfskleding.

Ruim 45% van de NS-medewerkers heeft dagelijks contact met klanten. Ze dragen bedrijfskleding waardoor ze voor de klant direct herkenbaar zijn als medewerker van NS. Bij een dienstverlenende en publieke organisatie als NS hoort een representatieve uitstraling van haar medewerkers. Als mensen zich prettig voelen in hun kleding, heeft dit een positieve weerslag op hun houding en uitstraling. Dit is merkbaar voor de klant. Om de kwaliteit van de bedrijfskleding op punten van comfort, uitstraling, service en efficiency te vergroten besloot NS tot een vernieuwing van de bedrijfskledinglijn.

Draagbare en comfortabele kleding waren belangrijke uitgangspunten bij de samenstelling van het kledingpakket. Om het draagcomfort en de functionaliteit van het nieuwe uniform zoveel mogelijk te laten aansluiten op de wensen van de dragers is een draagproef onder ca. honderd machinisten en conducteurs gedaan. Begin 2003 is hiermee gestart. Op basis van de ervaringen van de proefdragers zijn onderdelen van het nieuwe uniform aangepast.


***

Noot aan de redactie
Meer informatie, uitsluitend voor redacties: NS Persvoorlichting 030-2357070. Met dit bericht is een foto verstuurd die vrij van rechten is te gebruiken.

NS
NS speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van Nederland. De onderneming stelt zich ten doel reizigers veilig, op tijd en comfortabel te vervoeren via aantrekkelijke stations. NS is de grootste reizigersvervoerder op het spoor. Hoofddoelstellingen van het beleid zijn: op tijd rijden, informatie verstrekken en service verlenen, bijdragen aan de sociale veiligheid, voldoende vervoerscapaciteit creëren en zorgen voor schone treinen en stations. NS verzorgt dagelijks het vervoer van meer dan 1 miljoen reizigers en beheert 387 stations. Bij het bedrijf werken bijna 25.000 mensen.

Het Nederlandse spoorwegnet is niet in handen van NS. Sinds 1995 is het beheer van de rails, seinen, bovenleiding, etc. door het ministerie van Verkeer en Waterstaat toegewezen aan ProRail. De Inspectie Verkeer en Waterstaat, divisie Rail ziet toe op de spoorwegveiligheid in Nederland.

Mirre Apon
Secretariaat Corporate Communicatie

Bezoekadres:
Hoofdgebouw IV 1k35
Laan van Puntenburg 100

Postadres:
Postbus 2025 (HGB IV 1k35)
3500 HA Utrecht

Telefoon: 030 - 2353040
Fax: 030-2356193