Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Eerste woningbouwafspraken met Noord-Brabant

Minister Dekker maakt eerste woningbouwafspraken met Noord-Brabant

Minister Dekker (VROM) heeft vandaag woningbouwafspraken gemaakt met de provincie Noord-Brabant en de stedelijke regio.s Breda, Tilburg en .s Hertogenbosch. De provincie gaat de komende vijf jaar (2005-2009) 29.630 woningen bouwen. Hiervoor ontvangt Noord-Brabant van het ministerie van VROM een bijdrage van 27,5 miljoen euro. Naast afspraken over de woningbouwproductie is er ook subsidie beschikbaar gesteld voor bodemsanering, infrastructuur en groen.

De provincie Noord-Brabant is de eerste provincie die woningbouwafspraken met de minister ondertekent. Het gaat in Noord-Brabant om de stedelijke regio.s Breda, Tilburg en .s Hertogenbosch (regio Waalboss). De komende weken worden ook met andere regio.s afspraken ondertekend.

Aantallen
De provincie Noord-Brabant ontvangt van het ministerie van VROM een prestatiegerichte bijdrage van 27,5 miljoen euro. Jaarlijks ontvangt de provincie voor het aantal woningen dat ze dat jaar wil gaan bouwen een voorschot van 65 procent. Pas bij het gereedkomen van de afgesproken jaarlijkse woningaantallen volgt de rest van het budget. Als er niet voldoende woningen worden bijgebouwd, dan kan dit gevolgen hebben voor de VROM-bijdrage in de jaren daarna. Minister Dekker zal ieder jaar de woningproductie monitoren om mogelijke belemmeringen tijdig in beeld te krijgen.
De woningproductie zal in de loop van de vijf jaar toenemen van 4000 woningen per jaar naar ruim 7000 woningen per jaar.

De provincie kan extra geld krijgen als meer dan 12% van de woningen is gebouwd door particuliere opdrachtgevers, anders dan bouwers voor de markt. De premie bedraagt in dat geval 1600 euro per woning.

Omgeving
Naast een budget voor woningbouwproductie heeft het Rijk nog een aantal andere budgetten beschikbaar gesteld aan de provincie Noord-Brabant. Voor het saneren van bodemverontreiniging is er 11,4 miljoen euro. Voor groenprojecten stelt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) 2,8 miljoen euro aan de provincie beschikbaar.

Om het woningtekort terug te brengen tot 1,5 procent in 2010 moeten in Nederland de komende jaren circa 445.000 woningen worden gebouwd. Om dit aantal te bereiken maakt minister Dekker afspraken met twintig stedelijke regio.s. De minister hecht daarbij grote waarde aan de regionale samenhang, bijvoorbeeld door huisvesting van lage inkomensgroepen in de randgemeenten. In de stedelijke regio.s Breda, Tilburg en .s Hertogenbosch wordt aan dit laatste aandacht besteed.