European Commission

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/04/128

Brussel, 11 november 2004

14411/04 (Presse 311)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende het verslag van de secretaris-generaal van de VN over Sudan

De Europese Unie onderschrijft de analyse over Sudan in het verslag van de SGVN, waarom verzocht is in de Resoluties 1564 en 1556 van de VN-Veiligheidsraad.

De Europese Unie is ten zeerste verontrust over de bevindingen van de SGVN aangaande de verslechterende veiligheids- en humanitaire situatie.

De Europese Unie spreekt samen met de VN haar tevredenheid uit over de vorderingen in het vredesproces tussen Noord en Zuid en het inzetten van de uitgebreide strijdmacht van de Afrikaanse Unie in Darfur. De Europese Unie spoort alle partijen in het conflict in Darfur ertoe aan, ten volle samen te werken met de Afrikaanse Unie om een veilig en stabiel klimaat te creëren. De Europese Unie zal de Afrikaanse Unie voor haar missie in Darfur ten volle steun blijven verlenen.

De Europese Unie is ingenomen met de vooruitgang die bij de vredesgesprekken in Abuja is bereikt. De ondertekening van het protocol over veiligheids- en humanitaire aangelegenheden vormt een belangrijke stap voorwaarts bij het totstandbrengen van een duurzame oplossing voor de crisis in Darfur. Wij dringen er bij alle partijen op aan deze dynamiek vast te houden en onmiddellijke prioriteit te geven aan het bereiken van een politieke oplossing voor het conflict in Sudan.

De Europese Unie erkent dat de humanitaire bijstand moet worden voortgezet en zij zal doorgaan met haar bijdragen ter ondersteuning van de slachtoffers van het conflict in Darfur (Sudan).

De Europese Unie herinnert aan de Europese Raad van 4 en 5 november en aan eerdere Raadsconclusies, alsmede aan de Resoluties 1556 en 1564 van de VN-Veiligheidsraad, en bevestigt zich ten volle en prioritair in te willen zetten voor de vrede en verzoening in Sudan. In dit verband sluit de Europese Unie het gebruik van sancties tegen alle partijen in het conflict niet uit.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.