Politie Limburg-Zuid

Datum ( 17 november 2004

Kerkrade; politieonderzoek betreffende gemanipuleerde elektriciteitsmeters Met de aanhouding van een 53-jarige man uit Schinveld denkt de politie van Kerkrade een einde gemaakt te hebben aan een grootschalige fraudezaak waarbij met elektriciteitsmeters gemanipuleerd werd.

De verdachte, een Essent-medewerker, bewerkte op bestelling en tegen betaling de meters en/of leidde de stroomtoevoer daar naartoe om. Daardoor vond een onjuiste registratie van de stroomafname plaats. Door deze diefstallen is het energiebedrijf Essent voor een nog onbekend doch aanzienlijk bedrag gedupeerd.

Het werkterrein van de verdachte lag verspreid over heel Zuid-Limburg en vond veelal plaats op die plekken waar zich illegale hennepplantages bevonden. Het vermoeden bestaat dat de man ongeveer drie jaar actief is geweest.

De politie kwam de verdachte op het spoor naar aanleiding van eerdere onderzoeken naar hennepplantages. Dat leidde ertoe dat de politie samen met Essent-controleurs op maandag 15 november overging tot actie. In zijn woning in Schinveld werd de verdachte aangehouden. Daarbij bleek dat hij ook zijn eigen stroommeter gemanipuleerd had. Bij hem werd overigens geen hennepplantage aangetroffen.

Diezelfde maandag werden ook tien adressen in Heerlen, Hoensbroek, Brunssum, Kerkrade en Eygelshoven bezocht. Bij negen adressen bleek met de meters geknoeid te zijn. Tevens werden op drie adressen ruim duidend hennepplanten aangetroffen. De planten en de benodigde groeiapparatuur werden in beslag genomen. Op vier andere adressen werden ruimten bestemd voor de hennepteelt en hennepresten aangetroffen. Enkele verdachten werden aangehouden en na verhoor in het politiebureau weer in vrijheid gesteld. Door Essent werd aan hen direct een navordering opgelegd. Die mensen die niet konden betalen, zijn voorlopig van elektriciteit verstoken.

In verband met dit onderzoek heeft de politie woensdagmorgen 17 november ook nog een 36-jarige eigenaar van een grow-shop in Kerkrade aangehouden. Hij wordt ervan verdacht als bemiddelaar opgetreden te hebben tussen potentiële henneptelers en de manipulerende verdachte uit Schinveld. Tevens stelde de politie vandaag nog een onderzoek in bij een drietal adressen in Voerendaal, Bocholtz en Sittard. Ook hier bleken de stroommeters gemanipuleerd te zijn en werden ruim 1200 hennepplanten en de benodigde groeiapparatuur in beslag genomen.

Internet: www.politie.nl/limburg-zuid
E-mail: communicatie@limburg-zuid.politie.nl

---- --