Anti Racisme Informatie Centrum

Veel burgers ondernemen positieve actie
De initiatieven op een rijtje

De moord op Theo van Gogh heeft veel maatschappelijke onrust veroorzaakt. Overal wordt gediscussieerd, er zijn gevoelens van angst en wantrouwen. Het is daarom goed om te zien dat veel mensen, zowel particulier als binnen organisaties, op een positieve manier actie ondernemen. Voor iedereen die een signaal wil afgeven, zijn medeleven wil betuigen of wil mee discussiëren, heeft het LBR verschillende initiatieven, zowel landelijk als lokaal, op een rijtje gezet.

* Ik haat haat. Initiatief van vier collegas uit de communicatiebranche. Zij plaatsten 15 november in landelijke en regionale dagbladen een paginagrote advertentie met de tekst Ik haat haat. Om uit te knippen en op te hangen.


* Nederlanders uit overtuiging. Advertentiecampagne die oproept tot tolerantie, geïnitieerd door RADAR en Stichting Magenta. Op 17 november verschijnt de advertentie in het Algemeen Dagblad, maar onderschrijven blijft ook daarna mogelijk.
http://www.magenta.nl/advertentie-ad.htm


* Actie7. Buttonactie van een zestal reclame- en communicatiemensen. Draag de button om te laten zien dat je voor vrijheid van meningsuiting, voor debat en tegen geweld bent. http://www.actie7.nl/


* Demonstratie Samen voor een Kleurrijk Nederland, 28 november, Amsterdam, georganiseerd door het Nederlands Sociaal Forum (NSF). http://www.sociaalforum.nl/


* Symposium De gijzeling van de islam, 20 november, Rotterdam, georganiseerd door de Rotterdams Islamitische Vereniging (RIV). Sprekers zijn onder meer P.S. van Koningsveld, hoogleraar Islamologie en R. Sörensen, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam. http://www.lbr.nl/nieuws/gijzelingvandeislam.html


* Kom niet aan mijn buren. Rotterdams manifest plus debat op 18 november. Ondertekenen en meer informatie via www.komnietaanmijnburen.nl


* 'Stay Close'. Op het museumplein in Amsterdam wordt zondag 21 november het gratis toegankelijke verbroederingsfestival 'Stay Close' gehouden. Diverse artiesten, waaronder Kane, Ali B en Blof, zullen tussen 15.00 en 17.00 uur een kort optreden geven.


* Telefonische hulpdienst Raad van Kerken. De Raad van Kerken in Nederland heeft een landelijke telefonische hulpdienst ingesteld. Iedereen in Nederland die bezorgd is of zich angstig voelt door de gebeurtenissen van de afgelopen weken, kan bellen naar het gratis telefoonnummer: 0800 - 444 2222.
http://www.lbr.nl/nieuws/raadvankerken.html


* 'Vredeslichtjes'. Zaterdagavond 13 november werd in het plaatsje Schinnen een 'Vredelichtjes-avond' gehouden. Elke deelnemer stond met een kaarsje in de hand stil bij de (waan)zin van alledag.

Zie ook: Maatschappelijke gevolgen moord op Theo van Gogh