Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht
17 november 2004 c091

Nijmegen pakt drugspanden aan

Woningcorporaties, politie en de gemeente Nijmegen gaan intensief samenwerken om een einde te maken aan de overlast door drugspanden. Het gaat daarbij zowel om panden waar gedeald wordt, waar hennep wordt gekweekt, als om gebruikerspanden die veel overlast veroorzaken.

De verschillende partijen hebben een strakke werkwijze afgesproken, waarbij eerst de woningcorporatie en de politie een einde proberen te maken aan de activiteiten. Als dat niet tot het gewenste resultaat leidt, wordt het pand gemeld aan de burgemeester. De burgemeester kan het pand uiteindelijk sluiten.

Woningcorporaties Talis, Portaal, Woongenoot, Standvast en de Gemeenschap, het Openbaar Ministerie, de politie en burgemeester Ter Horst van Nijmegen hebben inmiddels overeenstemming bereikt over de werkwijze bij deze gezamenlijke aanpak.

Tot nu toe was sprake van een meer informele samenwerking. Hierdoor zijn er de afgelopen 21 maanden in Nijmegen 55 hennepplantages ontmanteld. In de meeste gevallen zijn de bewoners daarna door de eigenaar van de woning uit hun huis gezet. Ook zijn een aantal bewoners van panden van waaruit werd gedeald uit huis gezet.

Op dit moment zijn er 25 drugspanden bij de politie bekend, die in aanmerking komen voor een gezamenlijke aanpak. Daar wordt gedeald en/of worden drugs gebruikt. In het verleden is steeds een aantal van tachtig Nijmeegse drugspanden genoemd. Dat betrof een jaarlijks totaal aan adressen, want drugspanden verplaatsen zich nogal eens. Ook waren in dat aantal de panden opgenomen, waar nog geen harde aanpak voor nodig was, maar slechts een portie 'politie-aandacht' voldoende was om de overlast te beperken.

Met de nieuwe aanpak van drugspanden wordt beoogd de overlast sneller, efficiënter en op uniforme wijze aan te pakken. Als concreet resultaat is benoemd dat de 25 bekende panden allemaal op 1 november 2005 geen overlast meer mogen veroorzaken en dat de politie vaker strafrechtelijk gaat optreden.


Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380