FNV

FNV wil dat begeleidingsinstituut OR-en blijft

De FNV vindt dat het Gemeenschappelijk Begeleidingsinstituut Ondernemingsraden (GBIO) moet blijven bestaan. Dit heeft ze in een gezamenlijke brief van FNV, CNV en MHP aan de Stichting van de Arbeid laten weten. De werkgevers willen van het GBIO af.

Het GBIO betaalt zo'n 50 procent van de kosten voor cursussen voor ondernemingsraden. Het GBIO komt op zijn beurt weer aan geld door een heffing die de SER oplegt aan alle OR-plichtige bedrijven.

Volgens de werkgevers heeft het GBIO 'zijn missie volbracht' en kunnen ondernemingsreden zelf wel geld lospeuteren bij hun baas voor scholing. De FNV is het hier niet mee eens.

FNV-bestuurder Peter Gortzak: "De werkgevers gaan ervan uit dat alle ondernemers er wel van overtuigd zijn dat OR-en scholing nodig hebben, maar dat is onzin. Niet alle werkgevers zijn bereid om ervoor te zorgen dat ondernemeningsraden kennis genoeg hebben om hun werk goed te doen en voor scholing te betalen."

Dankzij het GBIO kunnen OR-en niet alleen betaalbaar cursussen volgen, maar ook cursussen die deugen, aldus Gortzak. "Er zijn heel veel cursusinstituten met cursussen voor ondernemingsraden en het is lastig voor OR-en om daar je weg in te vinden. Het GBIO bewaakt voortdurend de kwaliteit en alleen instituten die waar voor hun geld leveren krijgen erkenning van het GBIO. Nog een reden dus om het GBIO te laten bestaan."

17 november 2004