FNV

voorjaarsoverleg

"Betrek bonden bij nationaal kennisplan"

De vakbeweging wordt te weinig betrokken bij plannen voor economische vernieuwing. Ze zijn bijvoorbeeld niet benaderd voor het nationaal kennisplan, zo meldt FNV e-Magazine van 17 november.

Herman Wijffels, voorzitter van de SER en het Innovatieplatform wil een nationaal kennisplan. Volgens Wijffels kan Nederland zijn doelstellingen op het gebied van de kenniseconomie nooit halen als er niet rigoureus wordt ingegrepen.

Het `Innovatieakkoord' zou volgend jaar moeten worden afgesloten door onder andere overheid, bedrijfsleven en universiteiten.

"De vakbonden worden tot nu toe nog te weinig betrokken bij plannen om de kenniseconomie een impuls te geven", is de reactie van FNV-bestuurder Ton Heerts.

"Dat blijkt ook nu weer. De vakbeweging moet natuurlijk een van de partijen zijn bij het afsluiten van zo'n akkoord. Vooral omdat al die andere partijen nu al veel van ons vragen. Zo wil men dat wij geld van O&O-fondsen gebruiken voor de kenniseconomie. Maar die fondsen zijn natuurlijk niet onuitputtelijk."

Verder heeft Heerts weinig tegen de plannen van Wijffels en het Innovatieplatform om meer te investeren in kennis en wetenschap.

Heerts: "Ik deel de zorgen van Wijffels. Het Europese bureau voor statistiek, Eurostat, heeft laatst op een rijtje gezet hoe het zit met de startkwalificaties van jongeren in Europa. Wat blijkt? Nederland staat op de 23e plaats: maar 73 procent van de jongeren tussen twintig en 24 jaar heeft een startkwalificatie. In Slowakije, dat op de eerste plaats staat, heeft meer dan 90 procent van de jongeren voldoende opleiding om aan een baan te komen. Ik ben me rot geschrokken van die cijfers. Als we niets doen, komen er steeds meer mensen bij die kansloos zijn op de arbeidsmarkt."

FNV e-Magazine verschijnt elke woensdagmiddag en is gratis. Verder in dit nummer: Nederlanders verdeeld over referendum; Onderwijsbond opent forum over tolerantie; en Verontwaardiging over uitzendbureau 'Kleinduimpje'.

Naar FNV e-Magazine

17 november 2004
FNV e-Magazine 17 november 2004.htm