Politie Zaanstreek-waterland


15:04 16-NOV-04
LANDSMEER, ZUIDEINDE

Automobilist gewond

Een 80-jarige automobilist uit Amsterdam is gewond geraakt bij een botsing met een vrachtwagen. De Amsterdammer wilde op het Zuideinde een op de weg geparkeerde kraan voorbij rijden. Daarbij botste hij tegen een vrachtwagen die in tegenovergestelde richting reed. De man werd met onbekend letsel per ambulance naar het Boven IJ ziekenhuis gebracht.

15:07 16-NOV-04
LANDSMEER, SCHEEPSBOUWERSWEG

Frontale botsing

De bestuursters van twee auto's zijn gewond geraakt bij een frontale botsing. Een 48-jarige Amsterdamse raakte in een bocht in de Scheepsbouwersweg de macht over het stuur kwijt en belandde op de verkeerde weghelft. Daar botste zij frontaal op de auto van een 49-jarige vrouw uit Landsmeer. De Amsterdamse werd met gekneusde ribben overgebracht naar het Boven IJ ziekenhuis. De vrouw uit Landsmeer liep een gekneusde rug op.

16:28 16-NOV-04
PURMEREND, SPINNEKOP

Aanhouding voor mishandeling

De politie heeft een 17-jarige Purmerender aangehouden die ervan wordt verdacht een 14-jarige plaatsgenoot ernstig te hebben mishandeld. De verdachte zou het slachtoffer een aantal kopstoten hebben gegeven en klappen in het gezicht. Daarbij raakte een aantal tanden van het slachtoffer los, en werd een tand uit zijn mond geslagen. Nadat het slachtoffer de politie had gewaarschuwd, zijn agenten direct naar de woning van de verdachte gegaan. Hij bleek niet thuis te zijn. De ouders van de verdachte werden op de hoogte gebracht, waarna hij zich later vrijwillig melde op het politiebureau. Daar werd hij aangehouden en in verzekering gesteld. Aanleiding van de mishandeling zou een al langer lopende ruzie zijn tussen het slachtoffer en een andere jongen.

18:56 16-NOV-04
WORMER, ROUENWEG

Rijbewijs ingevorderd wegens roekeloos rijgedrag

De politie heeft het rijbewijs van een 21-jarige automobilist uit Wormerveer ingevorderd vanwege roekeloos rijgedrag. De man reed over de Rouenweg en overschreed een doorgetrokken streep om een aantal auto's in te halen. Vervolgens moest hij vlak voor een verkeersheuvel snel nog terug naar rechts. Daarbij sneed hij een andere auto af en reed hij met het linkervoorwiel over de verkeersheuvel. Vervolgens reed hij aan de rechterkant van de weg de stoep op, botste tegen een lichtmast en kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een boom. De auto raakte dusdanig beschadigd dat ook het kentekenbewijs werd ingevorderd. De bestuurder en een inzittende, een 21-jarige vrouw uit Heemskerk, werden met letsel aan schouders en nek overgebracht naar ziekenhuis de Heel. Een blaastest wees uit dat er geen alcohol in het spel was.

02:24 17-NOV-04
OOSTZAAN, A8
Rijbewijs ingevorderd wegens roekeloos rijgedrag (2)
Het rijbewijs van een 18-jarige Zaandammer is ingevorderd nadat politiemensen hem in de nacht van dinsdag op woensdag tot twee keer toe aan de kant hadden gezet. De man reed met hoge snelheid over de provincialeweg richting de Den Uylbrug. Nadat hij op de A8 auto's rechts inhaalde en over een verdrijvingsvlak reed, werd hij aan de kant gezet en bekeurd. Vervolgens reed hij met hoge snelheid weg richting het Prins Bernhardplein. Door de snelheid draaide zijn auto op het plein 180 graden om zijn as en reed de Zaandammer tegen de klok in richting de Westzijde. De politiemensen zetten hem daarom nogmaals aan de kant en vorderden zijn rijbewijs in wegens roekeloos rijgedrag.


07:52 17-NOV-04
BROEK IN WATERLAND, KEERNGOUW

Auto gestolen bij woninginbraak

Bij een inbraak in een woning zijn naast ondermeer een fototoestel en een mobiele telefoon ook autosleutels en de bijbehorende auto gestolen. De inbraak vond tussen woensdagavond 22:30 uur en donderdagochtend 07:50 uur plaats terwijl de bewoners lagen te slapen. De politie stelde donderdagochtend een buurtonderzoek in en de Technische Recherche werd gewaarschuwd om sporenonderzoek te doen. De gestolen auto is een grijze Volkswagen Touareg met kenteken 93-PD-XT.

Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-171104

00:40 17-NOV-04
ZAANDAM, OOSTZIJDE
Glaasje teveel
Op de Oostzijde in Zaandam werd woensdag, even na middernacht, een 32-jarige Zaandammer aangehouden. De man zat met een slok op achter het stuur van zijn auto. Hij had de alcohollimiet overschreden en kreeg een proces-verbaal en mocht twee uur lang niet rijden. De man kan rekenen op een boete van minimaal 220 euro.

11.30-12:30 16-NOV-04
PURMEREND, KOEMARKT

Nul drankrijders (1)

Op de Koemarkt in Purmerend hielden agenten dinsdag aan het einde van de ochtend een alcoholcontrole. In totaal werden 21 bestuurders gecontroleerd. Geen van allen had te diep in het glaasje gekeken. Wel werd een boete uitgedeeld voor het negeren van een inrijverbod.

18.45-21:15 16-NOV-04
WORMERVEER, WANDELWEG
ZAANDIJK, GUISWEG

Nul drankrijders (2)

Vier medewerkers van het verkeershandhavingsteam hielden dinsdagavond een alcoholcontrole op de Wandelweg in Wormerveer en de Guisweg in Zaandijk. In tweeëneenhalf uur tijd werden zo'n vijftig bestuurders gecontroleerd. Geen van allen had (teveel) gedronken. Wel werden negen inzittenden bekeurd omdat zij de autogordel niet droegen. Ook een bromfietser werd aan de kant gezet omdat hij geen helm droeg.

1T/M15 NOV-04
GEHELE REGIO
Honderden boetes uitgedeeld tijdens verlichtingcontroles
In de eerste twee weken van deze maand heeft de politie in totaal 489 boetes uitgedeeld aan bestuurders van (brom)fietsen omdat de verlichting niet in orde was. De meeste boetes waren voor het zonder voor- of achterlicht rijden op een fiets. Eén bromfietser kreeg een boete voor het voeren van onjuiste verlichting. De bestuurder had een tl-balk met blauw neonlicht onder zijn bromfiets. De lamp werd ter plaatse gedemonteerd.
Het merendeel van de gecontroleerde fietsers had de verlichting overigens keurig in orde.
Door te zorgen dat de fietsverlichting werkt, neemt de kans om bij een ongeval betrokken te raken, aanzienlijk af, namelijk met 70%. Volgens het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) kan het totaal aantal verkeersslachtoffers zelfs met acht procent worden teruggebracht wanneer alle fietsers in het donker verlichting voeren.
Ook de komende weken en de hele maand december zullen fietsverlichtingscontroles plaats vinden. De bekeuringen lopen uiteen van E 15,= voor één defect licht op de fiets tot E 80,= voor helemaal geen licht op de bromfiets buiten de bebouwde kom. Voor het niet hebben van een rode reflector bedraagt de boete E 20,=, net als voor het ontbreken van fietswielreflectie. Ten slotte: het voeren van knipperende fietsverlichting is niet toegestaan. Hiervoor geldt een boetebedrag van E 20,=.
Afgelopen weken werden overigens ook enkele automobilisten bekeurd voor het voeren van gebrekkige verlichting.


---- --