Partij van de Arbeid


Den Haag, 17 november 2004


PvdA: einde aan schimmigheid rond project Maasvlakte


De PvdA wil geen onomkeerbare besluiten nemen over het Project Mainportontwikkeling Rotterdam totdat alle noodzakelijke informatie bekend is. Woordvoerder Co Verdaas: De belangen en de investeringen van het Rijk zijn omvangrijk. In totaal wordt 1,4 miljard euro bijgedragen. Bij dergelijke besluiten passen grondige overwegingen en volledige informatie.


In het bestuursakkoord is vastgelegd dat het due diligence onderzoek (waarin alle financiële risico s in kaart worden gebracht) eind oktober gereed zou zijn. Uit de brief die minister Peijs dinsdag aan de Kamer heeft gestuurd, blijkt dat op z n vroegst in het voorjaar van 2005 het onderzoek er ligt. Dat betekent dus ook dat we ons tot die tijd niet willen laten meeslepen in het project.


De noodzaak van de komst van de Tweede Maasvlakte staat voor de PvdA niet ter discussie. Maar een besluit nemen met de huidige schimmigheid doet geen recht aan het onderwerp. Om blamages te voorkomen moet je zorgvuldig opereren en dat betekent op dit moment een pas op de plaats in afwachting van meer duidelijkheid.


Grote infrastructurele projecten uit het verleden hebben geleerd dat niet over één nacht ijs moet worden gegaan.


Woensdagavond 17 november praten de vaste commissies voor Verkeer en Waterstaat en Financiën over PMR.