Gemeente Nijmegen

Experiment vervoerskosten gehandicapten voortgezet

Het experiment vergoeding van vervoerskosten voor mensen met een handicap levert een forse besparing op en de gebruikers zijn tevreden. Daarom stellen burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor het experiment tot 2006 voort te zetten. Om het gebruik van de vervoerskostenregeling te stimuleren wordt een intensieve voorlichtingscampagne ontwikkeld.

Mensen met een handicap kunnen in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG), in aanmerking komen voor vergoeding van vervoerskosten. Tot oktober 2003 was de vervoerskostenvergoeding 1110 per jaar, uitbetaald in vier termijnen. Sinds oktober 2003 is de vergoeding voor het eerste half jaar vastgesteld op 500. Pas als cliënten kunnen aantonen dat zij recht hebben op extra vergoeding, kunnen zij hun vervoerskosten tot een maximum van 1110 declareren. Over het jaar 2004 wordt als gevolg van de invoering van dit systeem een besparing verwacht van tussen de 1,65 en 2 miljoen euro. De besparing is afhankelijk van het aantal aanvragen.

Uit evaluatie van de vervoerskostenverstrekking blijkt dat het nieuwe systeem van declareren leidt tot grote besparingen. Het onderzoek maakt duidelijk dat een derde deel van de (potentiële) cliënten de vervoerskostenregeling niet kent of het systeem zo ingewikkeld. Deze mensen maken daarom geen gebruik maken van de mogelijkheid tot declaratie. Cliënten geven aan het declaratiesysteem wel rechtvaardig te vinden.

Over de periode oktober 2003 tot oktober 2004 hebben niet alle WVG-cliënten gebruik gemaakt van alle mogelijkheden van de vervoerskostenregeling. Een intensieve voorlichtingscampagne, moet de kennis van de regeling doen toenemen.