Gemeente Breda

ROCs en openbaar voortgezet onderwijs Breda gaan samen verder

Het openbaar voortgezet onderwijs, het Baroniecollege en het Florijncollege in Breda vormen per 1 januari 2005 één grote organisatie onder een gezamenlijke bestuurlijke vlag. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor in te stemmen met de fusie.

Goed openbaar onderwijs in Breda, waarvoor de gemeente verantwoordelijk is, blijft gewaarborgd en vrij toegankelijk voor leerlingen van alle gezindten.

De nieuwe onderwijsorganisatie gaat het onderwijs verzorgen voor vele duizenden leerlingen. Voorlopig zijn er voor hen nauwelijks veranderingen te verwachten. De scholen houden hun eigen identiteit. De lessen, de docenten en de gebouwen blijven ongewijzigd. Het nieuwe bestuur is van mening dat kleinschaligheid van het onderwijs zoveel mogelijk bewaakt moet worden.

De fusie past in de verdergaande bestuurlijke schaalvergroting. Het onderwijs op de betrokken scholen heeft voordeel van het samengaan doordat samenwerken makkelijker wordt.

De betrokken organisaties bij de fusie zijn de Samenwerkingsstichting voor beroeps- en volwasseneneducatie (BVE) en het Openbaar Voortgezet Onderwijs (OVO) en de Stichting Regionaal Opleidingen Centrum West-Brabant (ROC).

Vanaf 1 augustus 2003 is het openbaar voortgezet onderwijs in Breda gefuseerd met het ROC Baronie voor beroeps- en volwasseneneducatie. Het doel van deze bestuurlijke samenwerking was onder andere het realiseren van doorlopende leerlijnen VMBO en MBO (leerlingen hoeven dan niet meer van de ene naar de andere school over te stappen) en het efficiënter organiseren van het onderwijs op het gebied van personeel en financiën.

Breda, 17 november 2004