Gemeente Breda

Gemeente ontwikkelt nieuw beleid voor beoordelen bouwaanvragen Teteringen in relatie tot MER

Het college van burgemeester en wethouders heeft een beleidslijn vastgesteld, die meer duidelijkheid geeft over de juridische mogelijkheden om medewerking te verlenen aan bouwinitiatieven in en rondom Teteringen. Dit beleid zal in de toekomst worden gehanteerd bij alle reeds bekende en nog te ontvangen bouwaanvragen voor zover het gaat om de relatie met de Milieu Effect Rapportage (MER).

Tot nu toe ontbrak het aan consequent beleid waarop het college haar besluiten kon baseren en werd steeds per afzonderlijk geval beoordeeld of een relatie met de MER al dan niet aanwezig was.

De beleidslijn heeft slechts betrekking op de juridische mogelijkheden om medewerking te verlenen aan een initiatief dat verband houdt met de MER. Hiermee wordt dus geen uitspraak gedaan over de beleidsmatige wenselijkheid van een ruimtelijk initiatief op zich. Ook als de MER-plicht als zodanig geen belemmering vormt, kan de gemeente medewerking aan een aanvraag om andere, bijvoorbeeld stedenbouwkundige redenen, weigeren. De klankbordgroep nieuwe stijl, waarin de diverse Teteringse belangen zijn vertegenwoordigd, is als gesprekspartner van de nieuwe beleidslijn op de hoogte gebracht.

Voor het in procedure kunnen brengen van een aanvraag blijft bepalend of er sprake is van een directe relatie met de VINEX-uitbreiding van Teteringen. Van een directe relatie kan niet worden gesproken als het aangevraagde project gelegen is binnen de bestaande bebouwde kom en los van de VINEX-plannen ook gerealiseerd zou worden. Ook is er geen sprake van een directe relatie als het niet gaat om de bouw van nieuwe hoofdgebouwen, maar bebouwing in dienst van bestaande woonbebouwing.

Mocht de conclusie luiden dat een plan moet wachten op de MER, dan houdt dat in dat de procedure pas verder vervolgd kan worden zodra het eindrapport MER is vastgesteld.

Breda, 17 november 2004