Lijst Pim Fortuyn


LPF komt met Aanvalsplan tegen Fraude

Den Haag, 17/11/2004 - Het wordt hoog tijd om onder een verantwoordelijke minister - fraudebestrijding meer prioriteit te geven en de organisatie drastisch te herzien, vindt LPF-kamerlid Gerard van As. Het rapport van de Algemene Rekenkamer Fraudebestrijding: stand van zaken 2004 maakt gehakt van de fraudebestrijding door de overheid en vertoont een opmerkelijke gelijkenis met de falende terreurbestrijding.

De betrokken ministers hebben beperkt zicht op de aard en omvang van fraude, terwijl de aansturing is versnipperd over tal van organisaties en diverse ministeries. Als er al zicht bestaat op verdenkingen, is de pakkans volstrekt onder de maat. Het meest schrijnende voorbeeld betreft de pakkans van 1%, ingeval van zwartwerken met een uitkering.

LPF-woordvoerder Gerard van As wil een centrale aansturing: Het probleem fraude ligt bij meerdere ministeries. Ik zie helaas veel overeenkomsten met de terreuraanpak. Talrijke organisaties en ministeries die langs elkaar heen werken en een versnipperde en daardoor zwakke aanpak. De minister van Financiën moet de centrale man worden in de strijd tegen fraude, vergelijkbaar met de aanpak van terrorisme, wat nu de verantwoordelijkheid van minister Donner is. Daarnaast moet er een Nationaal Meldpunt Fraude komen, zodat burgers en bedrijven de overheid makkelijker kunnen helpen in de fraudeaanpak. Bovendien moeten die talrijke fraudebestrijdende organisaties gebundeld gaan worden om de slagkracht te vergroten, bijvoorbeeld gekoppeld aan de nieuwe dienst bij de belastingdienst, die inkomensafhankelijke regelingen gaat verstrekken.

Ik moet helaas constateren dat fraude in Nederland loont. Je kunt gerust een uitkering opstrijken en zwart bijverdienen, zonder risico. Het kabinet is hiervan op de hoogte, maar onderneemt nauwelijks iets. De LPF heeft minister Donner herhaaldelijk gevraagd om een veel hardere aanpak van fraude maar zijn vandaag aangekondigde maatregelen zijn te zwak.

In de aanpak van fraude moet de daad bij het woord worden gevoegd. De registratie en het inzicht in de aard en omvang van fraudezaken dienen sterk te worden verbeterd. Alleen dan kunnen ook goede resultaten worden geboekt. De bestaande Pluk-ze-teams dienen meer slagkracht en bevoegdheden te krijgen. Als maatregel wil de LPF dat er meer gewerkt wordt met omgekeerde bewijslast. In Italië zijn daar al mooie resultaten mee geboekt in de strijd tegen de maffia.

Tijdens de behandeling van het rapport van de Algemene Rekenkamer Fraudebestrijding: stand van zaken 2004 zal van As vandaag deze voorstellen inbrengen. Deze plannen maken onderdeel uit van een totaalpakket aan voorstellen in het LPF-rapport Aanvalsplan tegen Fraude, dat binnenkort gepubliceerd wordt.