KRO - De grootste Nederlander

Pim de grootste, Willem de meeste

Als ook alle stemmen zouden worden meegeteld die nog na de slotuitzending van De Grootste Nederlander zijn binnengekomen, dan zou Willem van Oranje de uiteindelijke winnaar zijn geworden.

Maar volgens de stemprocedure die aan de notaris is voorgelegd, gelden alleen de stemmen die tijdens de uitzending werden ontvangen. Volgens die procedure blijft Pim Fortuyn de winnaar van de finale, die maandagavond op de televisie werd uitgezonden.

Het probleem van de uiteenlopende cijfers is veroorzaakt door computers, die na de uitzending nog nieuwe gegevens produceerden. En dat heeft te maken met een beveiliging die was ingebouwd om frauderen te voorkomen. Tijdens de uitzending kon alleen gestemd worden via een vaste telefoonlijn of via de mobiele telefoon. Alle kiezers konden maximaal 6 stemmen uitbrengen en de computers controleerden of dit aantal niet werd overschreden.

Daardoor ontstond evenwel vertraging in de verwerking van de gegevens, met als resultaat dat de telefoonlijnen geblokkeerd raakten. Als noodgreep werd tijdens de uitzending door de producent Eyeworks en de KRO besloten alsnog het stemmen per SMS toe te staan. Maar daardoor werden er op het hoogtepunt van de finale in korte tijd zoveel berichten tegelijk verzonden, dat opnieuw vertraging ontstond in de verwerking van de gegevens.

Toen de uitzending volgens plan werd afgesloten, stond Pim Fortuyn aan kop en werd hij onder het toeziend oog van de notaris als winnaar aangewezen.

Volgens de officiële telling had Fortuyn op dat moment bijna 115.000 stemmen en Willem van Oranje 111.000 en daarmee was Fortuyn onmiskenbaar de grootste, zoals hij ook in de weken voorafgaand aan de finale steeds een leidende positie heeft ingenomen.

Maar telling van de stemmen na de uitzending geeft aan dat Pim Fortuyn 130.000 stemmen heeft en Willem van Oranje 161.000.

De KRO heeft besloten de afgesproken procedure te respecteren, en geen wijziging te brengen in de uitslag zoals die tijdens de uitzending is gepubliceerd.

Achterhouden van het feit dat er nog zoveel na-stemmen binnenkwamen en er daardoor een andere winnaar zou zijn gekomen, was ook geen optie. Ton Verlind: Het is ondenkbaar dat je zulke relevante feiten achterhoudt.