HBO-Raad

verschenen op: 17-11-2004

Positie van hbo'ers op arbeidsmarkt blijft gunstig

Afgestudeerde hboâers komen, ondanks de terugvallende economie, goed terecht op de arbeidsmarkt. Binnen anderhalf jaar na afstuderen is ruim 94% aan het werk. Dit blijkt uit de HBO-Monitor die vandaag is gepubliceerd. Het overgrote deel (88%) van de hboâers gaat aan de slag als kenniswerker en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de kenniseconomie.

De arbeidsmarktperspectieven voor afgestudeerde hboâers blijven gunstig. Toch is de economische teruggang niet voorbij gegaan aan deze groep. Van alle afgestudeerde hboâers die in 2002 de arbeidsmarkt opgingen is ruim 94% aan het werk. Dat is 3% minder dan vorig jaar. Voor het eerst is er sprake van een lichte daling van de kans op werk. Dit geldt overigens voor de hele beroepsbevolking, van basisonderwijs tot hoger onderwijs. De groep hoger opgeleiden wordt het minst getroffen. Een afgestudeerde hboâer vindt makkelijk een baan en kan op niveau aan de slag. Zelfs in een periode dat het wat minder goed gaat. Het salaris is nagenoeg gelijk gebleven. Het gemiddeld bruto maandloon bedraagt momenteel ⬠1.930.

Afgestudeerden met een technische of economische opleiding hebben meer last van de terugvallende economie dan hboâers met een pedagogische, gezondheidszorg- of sociaalagogische opleiding. In de laatste drie sectoren liggen de percentages van afgestudeerden zonder werk dan ook beduidend lager dan het gemiddelde van 6%. In de gezondheidszorg zit 3,1% zonder werk, bij de lerarenopleidingen is dat 4,1% en in de sociaalagogische sector zit 5% zonder werk.

Met tweederde van het totaal aantal studenten in het hoger onderwijs leveren hogescholen een belangrijke bijdrage aan het opleiden van kenniswerkers voor onze kenniseconomie. De HBO-Monitor heeft daarom specifiek aandacht besteed aan de omvang en deelname van hboâers in de kenniseconomie.
De meeste afgestudeerde hboâers (88%) gaan aan de slag als kenniswerkers. Dat zijn hoger opgeleiden die door toepassing van hun vakkennis in belangrijke mate bijdragen aan kennisintensieve processen op de werkvloer. Kenniswerkers zijn te vinden in alle sectoren en gaan vaak aan de slag als leidinggevende, specialist, technicus of assistent. Het overgrote deel van de hboâers dat aan de slag gaat als kenniswerker is tevreden over de aansluiting tussen opleiding en werk: 95% vindt dat ze goed zijn toegerust om aan het werk te gaan in de kenniseconomie.

De verwachting is dat de vraag naar hoger opgeleiden blijft stijgen. Dat betekent dat ook in de toekomst de arbeidsmarktperspectieven voor hboâers gunstig blijven.

De HBO-Monitor is een jaarlijks terugkerend onderzoek dat inzicht geeft in de arbeidsmarktperspectieven voor hboâers. Zij worden na hun afstuderen gevolgd en na anderhalf jaar wordt gekeken hoe deze groep het doet op de arbeidsmarkt. Voor de HBO-Monitor 2003 zijn ruim 41.000 hboâers benaderd, die in 2001-2002 zijn afgestudeerd. De HBO-Monitor is een uitgave van de HBO-raad en wordt uitgevoerd door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt. Terug terug