Ingezonden persbericht


NEPG: Geen contracten tekenen onder de kostprijs

De NEPG (North-Western European Potato Growers) waarschuwt hun telers geen contracten te tekenen die onder de kostprijs plus een kleine marge voor al het werk liggen.

De waarschuwing komt na geruchten dat Belgische verwerkers de contractprijzen voor 2005 zullen verlagen gebaseerd op de huidige lage aardappelprijs. Enkele Belgische telers zijn zo nerveus dat zij contracten tekenen zonder zelfs de prijs te kennen.

Aardappeltelers dienen hun kostprijs te kennen, inclusief de kosten voor arbeid en gebruik van grond. Er is geen enkele economische wet die het rechtvaardigt om producten te verkopen onder de kostprijs en dat geldt ook voor aardappels.

De NEPG benadrukt dat elk aardappeljaar op zich zelf staat, met een nieuw areaal en nieuwe groeicondities afhankelijk van de weersomstandigheden. Nieuwe exporten en waarschijnlijk meer vraag vanuit de verwerking gezien de steeds stijgende vraag naar

aardappelproducten. Alhoewel dit jaar de aardappelopbrengst hoog was betekent niet dat dit automatisch volgend jaar weer het geval zal zijn.

Alternatieven

Telers dienen in januari en februari zelf te beoordeelden of de hen geboden contract condities aantrekkelijk zijn. Contracten bieden niet altijd die zekerheid die de teler denkt, zaken zoals afkeuringen, tarra en lagere prijs voor extra leveringen dienen ook in overweging te worden genomen. Blijkt een contract niet aantrekkelijk adviseert de NEPG de contracten niet te tekenen en te kijken naar alternatieven zoals b.v. het risico afdekken middels de optiecontracten op de aardappeltermijnmarkt. Als derde optie adviseert de NEPG de vrije aardappelmarkt of helemaal geen aardappels te verbouwen. Het NEPG plaats wel kanttekeningen bij het hoge percentage contracten met daarbij veel meegeleverde aardappelen waarvoor nog een prijs moet worden bepaald, een vrije marktwerking sterk wordt verstoord.



Ingezonden persbericht