Ingezonden persbericht


Persbericht

GeefWijzer.nl: inzicht in 1000 goede doelen op internet

Amstelveen, 18 november 2004 Vandaag lanceert de Donateursvereniging de website GeefWijzer.nl. Via deze unieke zoekmachine kunnen gevers op verschillende manieren zoeken in een bestand van ca. 1000 goede doelen in Nederland. Via GeefWijzer.nl wil de Donateursvereniging meer inzicht geven in de goede doelen wereld en de transparantie bevorderen.

Transparantie
De goede doelen wereld is onoverzichtelijk. Er zijn in Nederland ongeveer 30.000 goede doelen, waarvan naar schatting twee á drie duizend organisaties actief geld werven. De Donateursvereniging wil binnen twee jaar alle organisaties in kaart brengen die op deze wijze actief contact zoeken met het Nederlandse publiek. Het idee is dat als iemand een brief krijgt van een goed doel, of in de media hoort over een organisatie die geld inzamelt, men via www.geefwijzer.nl informatie over het desbetreffende doel moet kunnen vinden.

Bijna 1.000 goede doelen zijn nu al in GeefWijzer.nl ondergebracht. Met behulp van stagiaires en vrijwilligers is publieke informatie (websites, jaarverslagen) over deze organisaties verzameld en op GeefWijzer.nl gezet. Goede doelen kunnen vanaf nu via internet ook zelf hun gegevens updaten en aanvullen.

Het betreft op dit moment vooral algemene informatie. Binnenkort worden ook financiële gegevens zoals inkomsten, kosten, bestedingen, salarissen en vermogen toegevoegd.

De Donateursvereniging geeft geen keurmerken, maar helpt gevers om met onafhankelijke en objectieve informatie en tips zelfstandig een verantwoorde, persoonlijke keuze te kunnen maken.

Slim zoeken
GeefWijzer.nl helpt gebruikers de weg te vinden in de goede doelen wereld, waarbij ook kleinere initiatieven aan bod komen:
* Op vakantie geweest in Brazilië en benieuwd welke organisaties daar actief zijn?
* Geconfronteerd met een bepaalde ziekte en op zoek naar goede doelen die zich daarmee bezig houden?
* Op zoek naar een religieus doel, of juist niet?
* Cartridges of tweedehands kleding weg te geven en je wilt weten welke organisatie daar blij mee is?
* Zelf een kindertehuis in Oost Europa adopteren en nieuwsgierig wie daar nog meer actief zijn?

GeefWijzer.nl voorziet in een behoefte van onder andere donateurs, vrijwilligers, vermogensfondsen, bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen, (potentiële) sponsors, goede doelen organisaties, overheid, belastingdienst, scriptiestudenten en de media.

Mogelijk gemaakt door
De Geefwijzer is gebaseerd op de zoek- en navigatiesoftware van Fredhopper, die het bedrijf gratis aan de Donateursvereniging ter beschikking heeft gesteld. Fredhopper is een van oorsprong Nederlands softwarebedrijf dat wereldwijd succesvol is in search voor grote websites. Dankzij Fredhopper is de goedendoelen database snel en gemakkelijk doorzoekbaar. Frederik Nieuwenhuiys van Fredhopper: Wij ondersteunen graag goede initiatieven zoals de Donateursvereniging. Hierdoor kunnen wij als bedrijf laten zien dat transparantie via internet eenvoudig en goed is vorm te geven. Aan de goededoelen database achter GeefWijzer is een jaar lang hard gewerkt door vele vrijwilligers en stagiares. Het technische deel is opgezet door Jordan van Bergen van Babeln.nl.

Over de Donateursvereniging
Geefwijzer.nl is een initiatief van De Donateursvereniging Nederland; de Consumentenbond voor iedereen die aan goede doelen geeft. De vereniging wil onder andere met GeefWijzer.nl de transparantie en toegankelijkheid van informatie vergroten, de verantwoording van goede doelen verbeteren en de dialoog tussen donateurs en goede doelen stimuleren.

De Donateursvereniging werkt zonder budget en nagenoeg zonder kosten. Het werken met bedrijven die gratis hun producten en know-how ter beschikking stellen, professionele vrijwilligers en stagiaires maakt dit mogelijk.