Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 17-11-2004

Ross wil elektronisch kinddossier in de jeugdgezondheidszorg

Staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil dat de hele jeugdgezondheidszorg een elektronisch kinddossier gaat gebruiken. Om dat te stimuleren trekt ze 3,5 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van een elektronisch cliëntendossier (ECD) in de jeugdgezondheidszorg.
Ross ondertekende vandaag de afspraken voor het programma Informatisering Jeugdgezondheidszorg. Door het ECD krijgen zowel zorgverleners als beleidsmakers een beter inzicht in de lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling en behoeften van jongeren tot negentien jaar en hun ouders. Hierdoor kunnen zorgverleners die met jeugdigen te maken hebben (zoals consultatiebureaus, verpleegkundigen, school) makkelijker kinderen en ouders met dreigende problemen volgen en hen tijdig hulp bieden.
In haar toespraak ging Ross in op het privacyvraagstuk: "Ik ben van mening dat de rechten van het kind moeten prevaleren boven het recht op privacy van de ouders. Het kind moet centraal staan, want dat is uiteindelijk ook goed voor het gezin. Volg je professionele verstand en praat daar met anderen over."
Onder regie van het Nationaal ICT Instituut in de Zorg werkt VWS samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg en GGD Nederland aan de verdere invoering van het ECD. Een aantal `koplopers' in de JGZ ( Amsterdam, Rotterdam, Vlaardingen en Den Haag) is al begonnen met de invoering van het elektronisch cliëntendossier. De resultaten zijn tot dusver goed. Onder regie van het Nationaal ICT Instituut in de Zorg (NICTIZ) werken VWS de VNG, de LVT en GGD Nederland samen aan een verdere invoering van het ECD in de gehele JGZ. De verwachting is dat aan het eind van het programma in 2007 een groot deel van de JGZ `geïnformatiseerd' zal zijn.