Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

12, toezicht & Europese regelgeving

Gemeente inspectie, financieel toezicht & Europese financiële regelgeving

De afdeling Inspectie Financiën Lokale en provinciale Overheden (IFLO) heeft onder andere een inspectietaak. Zij adviseert over aanvragen van gemeenten om een aanvullende uitkering uit het gemeentefonds op basis van artikel 12 van de Financiële-verhoudingswet. Samen met de provinciale financieel toezichthouder biedt IFLO aan de gemeenten aan om als daar aanleiding toe is in een begrotingsscan de financiële positie te laten toetsen. Hiervoor maakt de IFLO o.a. gebruik van de gegevens in de kengetallenbrochure. De kengetallenbrochure is tevens een referentiekader bij het onderzoek en de beoordeling van de financiële positie van artikel 12 gemeenten. Door gemeenten is de brochure te gebruiken om de eigen financiële positie in beeld te brengen.

---

Voorts houdt de IFLO zich bezig met advisering over financiële gevolgen voor gemeenten op diverse beleidsterreinen, ontwikkeling van het aanvullende-uitkeringsbeleid én oefent zij het financiële toezicht uit op de provincies en gemeenschappelijke regelingen.

Ten slotte heeft de IFLO taken op het gebied van Europese wet- en regelgeving. Deze taken zijn ondergebracht bij het cluster Europese financiële regelgeving en hebben vooralsnog betrekking op een drietal onderwerpen: staatssteun, Europees aanbesteden en Europese subsidies. Het cluster heeft tot doel de naleving van de Europese wet- en regelgeving op deze drie terreinen door decentrale overheden te bevorderen. Het vergroten van kennis over die wet- en regelgeving bij decentrale overheden door middel van het geven van voorlichting en advies, het doorgeleiden van staatssteunmeldingen aan de Europese Commissie (Coördinatiepunt staatssteun) en het meewerken aan procedures van de Europese Commissie moeten daaraan bijdragen.

De IFLO biedt op verschillende wijzen informatie aan geïnteresseerden. Dit onder andere in de vorm van brochures, circulaires, (analyse)modellen en verslagen.

De IFLO biedt u uitgebreide informatie aan over de drie taakgebieden:
1. Gemeente inspectie
2. Financieel toezicht
3. Externe link Europese financiële regelgeving

Informatie in het algemeen over artikel 12 en toezicht is in beginsel te verkrijgen bij de betreffende rayoninspecteur/accountmanager toezicht. Informatie over het toezenden van brochures kunt u verkrijgen bij mevrouw Manders. Voor meer inhoudelijke vragen over de drie taakgebieden verwijzen wij naar de aldaar aangegeven contactpersoon.

Rayoninspecteurs artikel 12/accountmanagers toezicht:

Dhr R.J.M. Brinkman (Drenthe, Flevoland, Noord-Holland) tel. 070-4266267 e-mail: Emailadres rob.brinkman@minbzk.nl

Dhr C.A. Lok (Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland) tel. 070-4267685 e-mail: Emailadres cees.lok@minbzk.nl

Mw drs. L.G.A Mischgofsky-Smit (Friesland, Groningen, Limburg) tel. 070-4266205 e-mail: Emailadres loet.mischgofsky@minbzk.nl

Dhr J.J.E.M. van Setten (Gelderland, Noord-Brabant, Zeeland) tel. 070-4267170 e-mail: Emailadres hans.setten@minbzk.nl

Europese financiële regelgeving:

e-mail: Emailadres coördinatiepuntstaatssteun@minbzk.nl

Secretariaat IFLO:

Mw J.A.M. Manders tel. 070 4266271 e-mail : Emailadres annet.manders@minbzk.nl