Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Financiële functie

Financiële functie

De financiële functie van gemeenten en provincies omvat alle onderwerpen die verbonden zijn aan de begroting, de jaarstukken en de uitvoering en beheersing ervan. Een aantal jaar geleden is het ministerie van BZK gestart met een aantal trajecten rond de verbetering van de financiele functie. Hieraan zitten uiteraard boekhoudkundige aspecten, maar zeker ook bestuurlijke aspecten. Immers de raad en provinciale staten nemen beslissingen op basis van onder andere de financiële situatie. Het inzicht hierin moet dan wel correct zijn. Hetzelfde geldt voor het afleggen van verantwoording. Het college en gedeputeerde staten kunnen dit alleen doen als ze zelf een goed inzicht in de financiële functie hebben. Dit heeft geleid tot nieuwe regelgeving die vanaf 2004 van kracht is.
---

Trajecten

Er zijn diverse trajecten rond de financiële functie opgestart, enerzijds om de resultaten behaald in het verleden te behouden, bijvoorbeeld het Beleids- en beheersinstrumentarium (BBI), anderzijds omdat de dualisering andere, nieuwe eisen stelt aan de financiële functie. Doelen daarbij zijn andere, betere systemen voor het duale systeem (met een neerslag in de Gemeente- en Provinciewet en het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten) en het beter doen functioneren, met name het verbeteren van doelgerichtheid, transparantie, responsiviteit, kwaliteit en publieke verantwoording. Kwaliteit is daarbij een sleutelbegrip. Zonder kwaliteitsverbeteringen is het voor gemeenten en provincies - ook in een duaal systeem moeilijker zich in te zetten voor transparantie en publieke verantwoording. Naast activiteiten op het gebied van de financiële functie die gericht zijn op dualisering en kwaliteit zijn er nog activiteiten die ook beogen de financiële functie van gemeenten en provincies te versterken, maar die van een meer technische aard zijn.

De activiteiten op het gebied van de financiële functie kunnen in vier, elkaar overlappende, onderdelen worden verdeeld: 1) dualisering (FinFun duaal), 2) Het bbv IV3, het besluit accountantscontrole provincies en gemeenten en het toezichtbeleid. Tezamen genoemd finfun en financiële positie, 3) Respons: een scan voor planning & control en overige kwaliteitstrajecten, 4) financiering decentrale overheden

Communicatie

De bovengenoemde trajecten krijgen zoveel mogelijk hun weerslag in de reeks Financiële Functie (FinFun). Deze reeks is in 1999 opgezet. Het eerste deel is in februari 1999 verschenen.

Heeft u vragen, of wilt u een boekje bestellen, vul dan het formulier in.