Gemeente Den Haag

november 2004
Den Haag verstevigt internationale positie (10 november)

Het College van B &W wil de komende jaren de internationale positie van Den Haag als stad van vrede en recht versterken. Dit blijkt uit het voorstel voor de nota "Den Haag, residentie van recht en vrede" van wethouder Economie en Internationale Zaken, Pieter van Woensel , dat vandaag naar de Raad is gestuurd.

Zoals Shell topman Jeroen van der Veer onlangs zei, Den Haag is een uitstekende plaats, ook voor expats. En om deze positie van internationale stad van recht en vrede ook in de toekomst vast te houden en verder te verstevigen neemt Den Haag de komende jaren een aantal initiatieven.

Zo wil de gemeente voor de kleinere en vaak minder kapitaalkrachtige (niet-)gouvernementele organisaties huisvesting in een nieuw verzamelgebouw realiseren. Op die manier kunnen zij gezamenlijk van allerlei kantoorfaciliteiten gebruik maken.

De gemeentelijke dienstverlening aan expats en aan de buitenlandse pers wordt de komende jaren verder uitgebreid, onder andere door de uitbreiding van de werkzaamheden van het Haags Hospitality Center en de International Corner van het gemeentelijk contactcentrum. Daarnaast zal de gemeente de mogelijkheid van een nieuw op te zetten internationaal bezoekerscentrum bekijken. In zo'n centrum kunnen inwoners van Den Haag, toeristen en zakelijke bezoekers een beeld krijgen van de - in Den Haag gevestigde - internationale organisaties en hun werkzaamheden.

Op het gebied van onderwijs biedt de stad steeds meer faciliteiten aan de internationale gemeenschap, onder andere met de bouw van de "International School of the Hague" eind dit jaar. Ook de Haagse culturele instellingen spelen steeds meer in op de wensen van expats in Den Haag, bijvoorbeeld met Engelstalige toneelstukken.

Den Haag zal zich - ook in de toekomst - voornamelijk blijven richten op instellingen en organisaties op het gebied van internationaal recht. Er zijn al diverse kennisinstituten op het gebied van internationaal recht in Den Haag gevestigd, zoals Clingendael en de Campus Den Haag. Ook de Haagse Hogeschool startte dit jaar een nieuwe juridische HBO-opleiding. Deze instituten en opleidingen bieden de internationale juridische organisaties een hoogwaardige kennisinfrastructuur, één van de redenen voor hen om zich in Den Haag te vestigen.

De aanwezige internationale gemeenschap heeft een groot positief economisch effect op de stad. De internationale organisaties, ambassades en de vele internationale bijeenkomsten leveren ruim 11.000 directe en nog eens 11.000 indirecte arbeidsplaatsen op.

In Den Haag zijn ruim 26.000 expats woonachtig (inclusief gezinsleden). Zij zijn werkzaam bij de verschillende internationale bedrijven en internationale organisaties, zoals Europol, het Joegoslavië Tribunaal en het Internationale Strafhof en de vele ambassades, die in Den Haag gevestigd zijn.