VVD



Nieuws

17 nov 2004 - Deelname aan militaire EU-missie
Bosnië vóór 1 januari 2007 beëindigen

Van Baalen: Nederlandse deelname aan militaire EU-missie Bosnië vóór 1 januari 2007 beëindigen; OM moet gebriefd worden over veiligheidssituatie.

VVD-buitenlandwoordvoerder Hans van Baalen heeft ingestemd met Nederlandse militaire deelname voor zes maanden aan de Europese millitaire missie in Bosnië, de zgn. operatie Althea. Althea is de opvolger van de NAVO-missie SFOR, die per 1 januari 2005 wordt overgenomen door de Europese Unie. Van Baalen vindt dat Nederland, dat sedert het begin van de jaren '90 in het voormalige Joegoslavië militair aanwezig is geweest, diens taak heeft volbracht. Het is nu aan andere landen, met name de nieuwe EU- en NAVO-lidstaten uit de regio, om de taken van Nederland over te nemen. Deze landen beschikken over omvangrijke landstrijdkrachten, terwijl ons land met zijn militaire capaciteiten moet woekeren. Naast de presentie in Irak en Afghanistan, moet Nederland troepen ter beschikking houden om in andere crisisgebieden te kunnen inzetten.

Tevens heeft Van Baalen van minister Kamp van defensie de toezegging gekregen dat het Openbaar Ministerie door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdient (MIVD) over de actuele veiligheidssituatie in Bosnië wordt gebriefd. Volgens Van baalen smeult het in Bosnië onder de oppervlakte. Corruptie, georganiseerde misdaad, potentiële terroristen, mensenhandel en smokkel maken Bosnië tot het zwarte gat van Europa. Het OM moet beseffen dat onze militairen ook in het relatief rustige Bosnië aan aanzienlijke gevaren zijn blootgesteld, die hen kan dwingen tot handelend optreden.

17 november 2004

Inlichtingen bij: Hans van Baalen, buitenland-woordvoerder VVD: j.vbaalen@tweedekamer.nl