Nieuwe software van LANDesk pakt spyware aan

Onderzoek onder Europese bedrijven laat toenemende vraag aan IT-beveiligingsoplossingen zien; LANDesk Security Suite biedt de oplossing

Schiphol-Rijk, 17 november 2004 - IT-afdelingen in heel Europa zijn steeds meer tijd kwijt aan het zoeken naar spyware die het netwerk is binnengeslopen, maar hebben moeite om deze dreiging een halt toe te roepen. Een pan-Europees onderzoek, dat in opdracht van LANDesk Software is uitgevoerd door het Britse onderzoeksbureau Omniboss, wijst uit dat 61% van de ondernemingen spyware ziet als een belangrijk veiligheidsrisico. Ruim de helft heeft echter moeite met het verwijderen van spyware van het netwerk, terwijl 44% het netwerk wekelijks naspeurt in een poging dit probleem te verhelpen.

Om organisaties hierbij te helpen, lanceert LANDesk Software vandaag LANDesk Security Suite: een complete enterprise-oplossing die IT-afdelingen helpt bij de verdediging tegen beveiligings¬risico's zoals spyware, malware, wormen en ongeoorloofde toegang (bijv. door hackers of virussen). In plaats van een reeks losstaande oplossingen die elkaar qua functionaliteit deels overlappen, biedt deze oplossing volledig geïntegreerde beveiligings¬technologieën en -functies. Een overzichtelijke en gemakkelijk te gebruiken console en infrastructuur voorzien in zowel traditioneel configuratiebeheer als in geavanceerd beveiligings¬beheer.

LANDesk Security Suite is specifiek ontwikkeld als antwoord op een groeiend probleem voor IT-afdelingen: hoe te zorgen voor effectief beheer en beveiliging van apparaten binnen omgevingen die steeds meer gedecentraliseerd en mobiel worden, en waarbinnen het aantal toegangspunten tot het bedrijfsnetwerk steeds groter wordt. Organisaties worden blootgesteld aan de risico's van spyware en malware wanneer gebruikers browsen op het web, zelfs wanneer de organisatie een firewall gebruikt. Wanneer organisaties in staat zijn om dit soort aanvallen pro-actief te tegen te houden, kan onnodig systeemuitval worden voorkomen, kunnen de kosten voor de helpdesk worden teruggebracht en wordt de bedrijfsproductiviteit verhoogd.

LANDesk Security Suite biedt onder andere:


* Detectie en verwijdering van spyware.

* Robuust en pro-actief patchbeheer dat ervoor zorgt dat patches snel worden uitgerold, waarmee waardevolle tijd bespaard wordt binnen het totale patchbeheerproces.
* Analyse van risico's om beveiligingsfouten in de configuratie van systemen te elimineren, zoals het lidmaatschap van beleidsgroepen, de status van de Internet firewall, het stoppen van onnodige services, beperking van de mogelijkheden van anonieme gebruikers en nog veel meer.
* Voorkomt het starten van ongewenste applicaties om het gebruik van problematische applicaties tegen te gaan, zoals peer-to-peer filesharingprogramma's en Trojaanse paarden.
* Connection Control Manager bepaalt tot welke netwerken een client toegang heeft, kan een lijst met geautoriseerde connecties verifiëren en kan USB-poorten, modems, schijfstations, poorten of draadloze verbindingen in- of uitschakelen.

"Het is duidelijk dat beveiliging een groeiend probleem vormt voor IT-afdelingen. Wanneer het echter gaat om honderden, laat staan duizenden verschillende desktops, laptops en mobiele apparaten, wordt het terugdringen van de veiligheidsrisico's echt problematisch," zegt Jim Agenant, country manager Benelux voor LANDesk Software. "Uit onderzoeken die wij hebben laten uitvoeren blijkt duidelijk dat spyware wordt gezien als een van de belangrijkste dreigingen. Onze LANDesk Security Suite is dan ook ontwikkeld om organisaties onder andere voor dit probleem een oplossing te bieden. Door geavanceerde mogelijkheden voor beveiligingsbeheer nauw te integreren met onze architectuur voor systeembeheer, kunnen we klanten nu een complete oplossing voor patch-, asset- en beveiligingsmanagement bieden."

"Aangezien het merendeel van de kwetsbaarheden van servers en desktops het gevolg is van ontbrekende patches en configuratiefouten, vraagt een effectief programma voor het beheer van dit soort kwetsbaarheden om: het vaststellen van beleidsregels op het gebied van beveiligings¬configuratie, evaluatie en voortdurende controle op het naleven van deze regels, en het gebruik van tools om bestaande configuratiefouten te herstellen en hun oorzaak te elimineren," zegt Mark Nicollet van Gartner Research.

LANDesk Security Suite is vanaf december 2004 beschikbaar. Prijzen worden nog bekendgemaakt.

Ingezonden persbericht