Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Oproep minister Dekker (VROM) om meer te bouwen

'Bal ligt op de stip, hij moet er gewoon in'

,,De bal ligt op de stip. Ik zou zeggen: hij moet er gewoon in.'' Minister Sybilla Dekker (VROM) wil dat de (Brabantse) gemeenten meer bouwen. Zij deed haar oproep vandaag op het congres 'Brabant Bouwt?!' in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch. Daar hebben drie Brabantse steden een convenant met het rijk en de provincie ondertekend. Breda, Tilburg en 's-Hertogenbosch beloven de komende jaren ruim 29.000 woningen te bouwen. Minister Dekker beloont die inspanning met 27,5 miljoen euro aan subsidie.

De minister van VROM zal met twintig stedelijke regio's in Nederland dezelfde afspraak maken. De gemeenten hebben de regierol. Zij moeten ervoor zorgen dat er daadwerkelijk wordt gebouwd. Minister Dekker verwees nadrukkelijk naar de nota Ruimte, die op 6 december wordt behandeld in de Tweede Kamer. In die nota over de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling in Nederland, krijgen provincies en gemeenten meer speelruimte. ,,De tijd dat we vanuit Den Haag alles wilden regelen is voorbij'', aldus Dekker. Volgens haar is Brabant op de goede weg met het Streekplan, de uitwerkingsplannen per regio en het actieprogramma tegen de woningbouwstagnatie.
Het congres 'Brabant Bouwt?!' was een initiatief van de Brabantse gedeputeerde van ruimtelijke ontwikkeling Paul Rüpp. In het bestuursakkoord 2003-2007 heeft het Brabantse college van Gedeputeerde Staten het bouwen nadrukkelijk tot een van de speerpunten van zijn beleid gemaakt.
Volgens Frans Dieleman, hoogleraar aan de TU in Delft en een van de sprekers op het congres, zijn er in Nederland veel meer woningen nodig dan doorgaans wordt gedacht. De woningbouwprognoses kloppen niet, aldus Dieleman. Het simpele principe van één huishouden - één woning moet worden losgelaten. De gestegen welvaart maakt dat veel mensen een tweede woning bezitten of daar naar op zoek zijn.
Peter Noordanus van projectontwikkelaar AM NV concludeerde dat het tempo en de kwaliteit van de woningbouwproductie in Noord-Brabant gebaat is bij planproces in publiek-private samenwerking. Een andere spreker, Huub Smeets van Vesteda, specialist in ontwikkeling en exploitatie van huurwoningen, wees op de nieuwe uitdagingen voor de markt. Door de vergrijzing is er behoefte aan meer aangepaste woningen. Dat mogen wat Smeets betreft kwalitatief hoogstaande woningen zijn, op maat gesneden voor een groep welvarende ouderen. Volgens Smeets sluit het aanbod momenteel niet of onvoldoende aan op de behoefte.
Minister Dekker kondigde op het congres nog aan met voorstellen te komen voor modernisering van het huurbeleid. Zij wil het investeringsklimaat voor verhuurders verbeteren en zorgen voor een betaalbare woningvoorraad. Zij wil ook het proces van stedelijke vernieuwing versnellen en de verloedering in de wijken een halt toeroepen. Het kabinet heeft daar de komende vijf jaar 1,4 miljard euro voor gereserveerd. Minister Dekker doet daar nog eens 90 miljoen euro bij voor 56 probleemwijken.
De minister van VROM wil daarnaast meer nieuwe woningen. Tot 2010 moeten er in Nederland 400.000 woningen worden gebouwd. Me drie Brabantse gemeenten zijn in dat kader, zoals gezegd, daarover vandaag de eerste afspraken gemaakt. ,,Ik zal de ontwikkelingen in Brabant op de voet volgen en roep alle partijen op tot durf, daadkracht en leiderschap'', aldus Dekker.
Gedeputeerde Rüpp noemde het een hoopvol teken dat de Brabantse gemeenten met toewijding en spirit de regierol voor het bouwen op zich nemen, zoals bleek aan het eind van het congres. De provincie stelt zich flexibel op, aldus Rüpp, en is volop bereid om mee te denken en knelpunten te helpen oplossen. ,,Het gaat er om dat er voldoende huizen zijn en voldoende keuze. Dat is een uitdaging voor ons allen.''