---

Nieuwsberichten
---

Nederland neemt deel aan nieuwe vredesmissie in Bosnië-Herzegovina

17-11-2004 17:29:00

Nederland zal deelnemen aan de Europese vredesmissie Althea in Bosnië-Herzegovina. De Tweede Kamer stemde hier woensdag (17 november) mee in. Het is voor het eerst dat de Europese Unie in het kader van het Europese Veiligheids- en Defensiebeleid (EVDB) een grote vredesmissie leidt. Met Althea neemt de EU vanaf 2 december de verantwoordelijkheid voor stabiliteit in het gebied over van de NAVO (SFOR).

Nederland neemt met 530 militairen voor een periode van zes maanden deel aan de operatie. Sinds begin jaren negentig is Nederland al met troepen in Bosnië vertegenwoordigd. Op dit moment zijn ruim vijfhonderd militairen in het land actief.

Vredesmissie Althea heeft tot doel een bijdrage te leveren aan een veilige en stabiele omgeving in Bosnië-Herzegovina. Het is de bedoeling om het land in de loop van de komende twee jaar zelf verantwoordelijk te maken voor zijn veiligheid. De operatie begint daarom als een militaire missie, maar zal geleidelijk een meer politioneel karakter krijgen. In april volgend jaar volgt een evaluatie van de Nederlandse deelname.

Nieuws Nieuwsberichten