---

Nieuwsberichten
---

Resultaten onderzoek dood wachtmeester Severs gepresenteerd

17-11-2004 18:07:00

Minister Henk Kamp heeft woensdag (17 november) een rapport naar de Kamer gestuurd waarin de dood van wachtmeester Severs is gereconstrueerd. Oud-Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, de heer De Veer, licht in het rapport de feiten en omstandigheden in de nacht van zaterdag 14 augustus op zondag 15 augustus en in de dagen die daaraan voorafgingen nader toe. De wachtmeester kwam die nacht om het leven in Irak toen het voertuig waarin hij zat werd beschoten.

Uit het rapport blijkt dat de professionele wijze van optreden van de Nederlandse militairen ertoe heeft bijgedragen dat het aantal slachtoffers beperkt is gebleven. Deze positieve beoordeling strekt zich nadrukkelijk ook uit tot de leden van het marechausseeteam dat vóór middernacht plaatselijke tijd het eerste doelwit van de aanslag was. Dit is het team waar de Severs deel van uitmaakte.

Verder blijkt uit het rapport dat de veiligheidsmaatregelen die op 14 augustus bij het Nederlandse bataljon golden, in overeenstemming waren met de richtlijnen en de adviezen van de Britse divisie en van de chef Defensiestaf in Nederland. De minister schrijft in zijn begeleidende brief dat het rapport echter ook nog eens bevestigt dat de inlichtingenpositie van de Nederlandse eenheden in de Irakese provincie Al Muthanna kwetsbaar is. De chef defensiestaf en de directeur MIVD hebben inmiddels aanvullende maatregelen getroffen en zullen de komende maanden de inlichtingenpositie van het bataljon in Al-Muthanna nadrukkelijk in het oog houden.

De minister is blij met het rapport. "Het maakt voor velen, zowel binnen als buiten de krijgsmacht, inzichtelijk onder welke moeilijke en gevaarlijke omstandigheden de Nederlandse militairen in Irak hun werk doen en hoe goed zij dat doen. Het rapport biedt voorts aanknopingspunten om operationele procedures en werkwijzen zorgvuldig te evalueren en biedt mogelijkheden om de informatievoorziening te verbeteren. Ik ben de heer De Veer dan ook erg erkentelijk voor dit document", aldus de minister.

2004-11-17 Reconstructie van gebeurtenissen; aanbieding rapport Nieuws Nieuwsberichten