Gemeente Breda

Primeur voor Brabant, Breda, s Hertogenbosch en Tilburg

De provincie Brabant en de gemeenten Breda, Tilburg en s Hertogenbosch hebben op het congres Brabant Bouwt een primeur. Als eerste van twintig provincies en regios waarmee het Rijk tot afspraken wil komen over de woningbouwproductie, tekenen gedeputeerde Rupp van de provincie en de wethouders Arbouw, Hamming en Euster van bovengenoemde gemeenten, een Woningbouwconvenant met minister Dekker van het ministerie van VROM. Een belangrijk onderdeel van de afspraken is het initiatief tot samenwerking van Breda en Tilburg in de stedelijke regio BredaTilburg.

De provincie en de drie centrumgemeenten van de twee stedelijke regios Waalboss en Breda-Tilburg spreken met het Rijk af om 29.630 woningen te bouwen in de periode 2005-2010. Het Rijk stelt tegenover deze prestatie een financiële bijdrage voor de ontwikkeling van woningbouwlocaties in de vorm van locatie- of BLS subsidies (genoemd naar het Besluit Locatie Gebonden Subsidies) en gelden voor bodemsanering. Daarnaast bevestigen de partijen eerder gemaakte afspraken over de ontwikkeling van groenprojecten.

De afspraken gelden voor de stedelijke regios Waalboss en Breda-Tilburg samen. Voor deze stedelijke regios heeft de provincie uitwerkingsplannen van het streekplan gemaakt samen met alle gemeenten die binnen deze regios gelegen zijn. De woningbouwopgave waarvoor Breda en Tilburg zich met de ondertekening van de afspraken stellen, is 6.700 respectievelijk 7.000 woningen.

s Hertogenbosch tekent voor 6.000 woningen. De resterende 9.930 woningen zijn over de overige gemeenten in de stedelijke regios verdeeld in overeenstemming met de uitwerkingsplannen van het streekplan. Het ministerie van VROM stelt de provincie ruim 27,5 miljoen euro aan BLS subsidies beschikbaar voor de ontwikkeling van woningbouwlocaties en een kleine 11,5 miljoen euro voor bodemsanering. Op welke wijze de provincie de BLS middelen over de gemeenten zal verdelen, is nog niet bekend.

Een bijzonder onderdeel van de Woningbouwafspraken is dat de gemeenten Breda en Tilburg aangeven hoe zij samen met de gemeenten in hun stedelijke regio tot een bouwprogramma voor het uitwerkingsgebied van het streekplan Breda Tilburg willen komen. Zij doen dit in het plan De Praktische WOONregio Breda-Tilburg, dat als bijlage is opgenomen in de afspraken en dat op instemming kan rekenen van de provincie en het ministerie van VROM.

Tot de nieuwbouwplannen van Breda voor de periode 2005-2010 behoort naast de Kroeten, Nieuw Wolfslaar en Teteringen onder meer Breda Oost en een grote verzameling locaties in de bestaande stad. In Tilburg staan De Wijk, de Piushaven en Overhoeken/B-E op het programma.

De Woningbouwafspraken zijn de opvolger van de Vinex-afspraken, waarin Rijk en provincie in 1995 afspraken maakten over het aantal te bouwen woningen in de periode 1995-2005.

Breda, 17 november 2004