HP meldt resultaten vierde kwartaal 2004

Record kwartaalomzet in elk bedrijfssegment, jaaromzet met 8 procent gegroeid, record jaarwinst van $5 miljard

UTRECHT, 17 november, 2004 - De omzet van HP in het vierde fiscale kwartaal van 2004, dat eindigde op 31 oktober 2004, is met 8 procent toegenomen tot $21,4 miljard, ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2003.

De Non-GAAP operationele winst bedroeg dit kwartaal $1,5 miljard, met een non-GAAP winst per verwaterd aandeel van $0,41, een toename van 14 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De non-GAAP winst per verwaterd aandeel en de non-GAAP netto winst zijn inclusief een aanpassing na belasting van $136 miljoen, ofwel $0,05 per verwaterd aandeel. De GAAP operationele winst voor het kwartaal was $1,3 miljard. De GAAP winst per verwaterd aandeel was $0,37, een stijging van 32 procent ten opzichte van de $0,28 in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

"We hebben gedurende het kwartaal een solide omzetgroei gerealiseerd van 8 procent op jaarbasis en we hebben recordomzetten behaald in elk bedrijfssegment en in elke regio. De groei, gecombineerd met uitstekende kostenbeheersing, heeft geleid tot een stijging van de non-GAAP winst per aandeel van 14 procent en van de GAAP winst per aandeel van 32 procent", zegt Carly Fiorina, chairman en chief executive officer van HP.

"De totale jaaromzet is ten opzichte van vorig jaar toegenomen met 9 procent tot $80 miljard. We hebben een recordwinst van $5 miljard gegenereerd en we hebben per segment de tot op heden meest gebalanceerd prestaties behaald. We zijn ook een sterke kasstroom blijven genereren uit de operaties, waardoor we strategische acquisities konden doen in software en services, en ter waarde van $3,3 miljard aandelen konden terugkopen."

"Naast het voortbouwen op onze huidige activiteiten, hebben we gedurende het kwartaal onze concurrentiepositie versterkt met nieuwe oplossingen op het gebied van opslag, blade servers, imaging en printen en digitaal entertainment. In boekjaar 2005 ligt onze focus op de uitvoering, het versnellen van de winstgevende groei en het benutten van ons unieke portfolio", zegt Fiorina.

Technology Solutions Group
De Technology Solutions Group bestaat uit Enterprise Storage and Servers, Software en HP Services. Deze groep behaalde een omzet van $8,0 miljard, een groei van 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst voor het kwartaal kwam uit op $469 miljoen, ofwel 5,8 procent van de omzet.

Enterprise Storage and Servers
Enterprise Storage and Server rapporteert een omzet van $4,1 miljard, een toename van 7 procent op jaarbasis en 22 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De verkoop van industriestandaard servers groeide met 18 procent op jaarbasis, met een omzetgroei van 16 procent op jaarbasis en 23 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal. De omzet in Business Critical Systems groeide met 3 procent op jaarbasis en met 26 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal. Binnen BCS nam de HP-UX omzet toe met 8 procent op jaarbasis, Alpha daalde met 27 procent en de NonStop omzet groeide met 13 procent. De omzet voor netwerkopslag daalde met 9 procent op jaarbasis, maar groeide met 16 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, doordat het bedrijf extra netwerkspecialisten en producten voor migratie heeft toegevoegd. Enterprise Storage and Servers meldde een operationele kwartaalwinst van $107 miljoen, ofwel 2,6 procent van de omzet, terwijl in het derde kwartaal nog een verlies werd geleden van $208 miljoen.

HP Services
De omzet van HP Services groeide met 13 procent op jaarbasis tot een record van $3,7 miljard, wat de voortdurende kracht van Managed Services weergeeft, dat op jaarbasis met 35 procent is gegroeid. De omzet vam Customer Support is met 10 procent gegroeid op jaarbasis, terwijl omzet van Consulting and Integration met 4 procent groeide. De operationele winst bedroeg $367 miljoen, wat neerkomt op 10,0 procent van de omzet.

Software
Software behaalde een record kwartaalomzet van $277 miljoen, een toename van 25 procent op jaarbasis. De HP OpenView omzet nam toe met 30 procent op jaarbasis. De HP OpenCall omzet groeide met 17 procent. Software rapporteerde een operationeel verlies van $5 miljoen, wat een verbetering is ten opzichte van het verlies van 17 miljoen in de zelfde periode vorig jaar.

Personal Systems Group
De omzet van Personal Systems Group nam toe met 9 procent op jaarbasis tot een record van $6,5 miljard. Het aantal geleverde producten groeide met 11 procent ten opzichte van vorig jaar, wat wijst op stabiele gemiddelde verkoopprijzen. De desktop-omzet groeide met 6 procent op jaarbasis, en de notebook-omzet groeide met 12 procent. De Commercial omzet nam toe met 12 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, terwijl de Consumer omzet met 4 procent groeide. Personal Systems rapporteerde een operationele winst van $78 miljoen, ofwel 1,2 procent van de omzet, de beste winstprestatie sinds 2000.

Imaging and Printing Group
Imaging and Printing behaalde een record kwartaalomzet van $6,5 miljard, 5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. HP leverde 14 miljoen printers, het grootste kwartaalvolume tot op heden. De omzet voor zakelijke hardware groeide met 6 procent op jaarbasis, door sterke resultaten op het gebied van kleurenlasers, multifunctionele printers en digitaal drukwerk. De omzet in hardware voor thuis daalde met 2 procent, hoewel de verkoop van All-in-One units groeide, werd dit echter deels teniet gedaan door prijserosie en dalende verkopen van printers met één functie. De omzet aan benodigdheden groeide met 8 procent, gestimuleerd door de sterke groei van printen in kleur. De operationele winst van $1,1 miljard was een kwartaalrecord en vertegenwoordigt 16,6 procent van de omzet.

Financial Services
HP Financial Services rapporteerde een omzet van $497 miljoen, een toename van 8 procent op jaarbasis en de hoogste kwartaalomzet in zes kwartalen. Het financieringsvolume, een belangrijke indicator van toekomstige omzet, bereikte het hoogste niveau in twee jaar en het totale bedrijfsmiddelenportfolio nam eveneens toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst was $19 miljoen, ofwel 3,8 procent van omzet en weerspiegelt toegenomen reserves in relatie tot bepaalde dubieuze debiteuren.

Asset Management
De voorraad eindigde in het kwartaal op een waarde van $7,1 miljard, een toename van 326 miljoen ten opzichte van het voorgaande kwartaal en $1,0 miljard op jaarbasis. De debiteuren namen toe met $1,8 miljard ten opzichte van het voorgaande kwartaal tot $10,2 miljard. HP's dividendbetaling van $0,08 per aandeel in het vierde kwartaal resulteerde in een kasuitgave van $240 miljoen. Daarnaast heeft HP in het kwartaal voor $2,2 miljard aandelen gekocht. HP eindigde het kwartaal met $13,0 miljard bruto in kas, inclusief cash en cash-equivalenten van $12,7 miljard en korte en lange termijn investeringen ter waarde van $0,3 miljard.

Vooruitblik
HP verwacht dat de omzet in de eerste helft van boekjaar 2005 tussen $41,8 en $42,3 miljard zal liggen, met een non-GAAP winst per aandeel tussen $0,72 en $0,74.

De verwachtingen voor de non-GAAP winst per aandeel gaan uit van een uitsluiting na belastingen van lasten van ongeveer $0,05 per aandeel per kwartaal vanwege afschrijvingen van immateriële bedrijfsmiddelen en acquisitiegeralateerde kosten.

Meer informatie of HP's kwartaalresultaten, inclusief aanvullende financiële analyse een overzicht van de winst, is beschikbaar op de Investors Relations website van HP: www.hp.com/hpinfo/investor/.

De conference call over de resultaten is beschikbaar als audio webcast op: www.hp.com/hpinfo/investor/financials/quarters/2004/q4webcast.html

Het US bericht kunt u vinden op: http://www.hp.com/hpinfo/investor/financials/quarters/2004/q4.html

Over HP
HP is wereldwijd leverancier van technologische oplossingen voor consumenten, bedrijven en instellingen. Het HP aanbod omvat producten en diensten voor een totale IT infrastructuur, personal computing en imaging en printing oplossingen. Over de laatste 4 kwartalen eindigend op 31 oktober 2004, behaalde HP wereldwijd een omzet van $80 miljard. Meer informatie over HP is te vinden op http://www.hp.nl.

Contactpersonen voor
de redactie:

HP, Jos Baltes
030 222 33 44
jos.baltes@hp.com
of
H&K/MCS
Perlita Fränkel
023 562 82 08
perlitaf@monogram.nl

Hewlett-Packard Nederland
Orteliuslaan 1000
3528 BD Utrecht
www.hp.nl