Gemeente Alkmaar


Na forse rijksbezuinigingen in septembercirculaire meevaller voor gemeentefonds

Alkmaar, 17 november 2004

Het kabinet gaf in haar junicirculaire nog aan in het kader van de besluitvorming over de Miljoenennota met extra bezuinigingen op het gemeentefonds te komen. In de septembercirculaire blijkt hier echter geen sprake van te zijn. Tegenover doorgevoerde ombuigingen van in totaal EUR 280 miljoen staan nieuwe uitgaven tot een totaalbedrag van EUR 250 miljoen. Als gevolg hiervan stijgt de uitkering aan de gemeenten voor het jaar 2004 en 2005. Voor de gemeente Alkmaar betreft het een structurele stijging in 2004 met EUR 469.000 en een totale stijging in 2005 met EUR 965.000. Naast deze meevallers zijn echter ook tegenvallers te verwachten.

Als gevolg van rijksbezuinigingen heeft de gemeente Alkmaar grote bezuinigingen moeten doorvoeren. Eind 2003/begin 2004 ging het daarbij in eerste instantie om een bedrag van 3,1 miljoen euro structureel, terwijl voor de zomer nog eens voor een bedrag van 6,6 miljoen euro aan voorstellen werd gepresenteerd, die in het kader van de Perspectiefnota met de raad werden besproken. De meevaller in de septembercirculaire van het rijk voor 2004 en 2005 dient in dit licht bekeken te worden. Voor de jaren na 2005 is sprake van een lichte daling van de uitkering.
In de programmabegroting 2005 is nog geen rekening gehouden met de effecten van de septembercirculaire. Bij de 1e wijziging begroting 2005 zal het college meevallers en tegenvallers verwerken in de begroting. Bij die afweging dient rekening gehouden te worden met onderstaande overige financiële ontwikkelingen.

Andere financiële ontwikkelingen
Naast de positieve ontwikkeling van de uitkering gemeentefonds over 2004 en 2005 ten opzichte van de informatie uit de junicirculaire dient ook rekening gehouden te worden met tegenvallers. Het gaat daarbij o.a. om de volgende zaken:

* Structurele nadelen zoals gemeld in de bestuursrapportage per 1 september met een totaalbedrag van EUR 285.000,-. Het betreft o.a. lagere opbrengsten van parkeergelden en staangelden op de kermis.
* Een nadelig effect voortvloeiend uit de bijgestelde exploitatieopzet van de
Boekelermeer-Zuid.

* Binnen de begroting dient nog een bedrag van EUR 1,3 miljoen ingevuld te worden. Deze taakstelling komt voort uit de eerdere bezuinigingstaakstelling.

* Overige zaken (o.a. ontwikkeling energieprijzen problematiek ID-banen, de door het Rijk nog vast te stellen definitieve korting op de uitkering gemeentefonds in het kader van het BTW-compensatiefonds, mogelijk effect CAO-onderhandelingen).

17 november 2004