Gemeente Alkmaar


Structuurplan stationsgebied ter vaststelling naar gemeenteraad

Alkmaar, 17 november 2004

Het college van B&W heeft een concept-structuurplan opgesteld voor het stationsgebied in Alkmaar. Hieraan is een lang traject van inspraak en overleg voorafgegaan. Doel van het plan is o.a. het mogelijk maken van grootschalige kantoorvoorzieningen, de versterking van de entreefunctie van Alkmaar en een verbetering van de aansluiting van de verschillende vormen van openbaar vervoer.

In het voortraject is iedereen verschillende keren in de gelegenheid gesteld tot het geven van opmerkingen. Veel omwonenden hebben daarvan gebruik gemaakt. Mede op basis van alle opmerkingen zijn wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerp structuurplan. Het betreft vooral wijzigingen in de maximale bouwhoogten en het uitsluiten van onderwijsvoorzieningen binnen het plangebied aan de noordzijde. De opmerkingen hebben voor wat betreft de centrumzijde niet tot grote aanpassingen geleid. Verder wordt in het voorstel aan de raad aangegeven dat onderzoek naar wateroverlast in de omgeving zal plaatsvinden, en dat met de conclusies van dat onderzoek bij de verdere uitwerking rekening zal worden gehouden.

Toegang tot de stad
Het stationsgebied heeft momenteel niet de uitstraling die je zou mogen verwachten van een belangrijke toegang tot de stad: het stationsgebied sluit niet aan bij het karakter van het centrum, de stationstunnel is krap, saai en niet toegankelijk voor minder validen en ook de uitstraling van de omgeving laat te wensen over. Om het stationsgebied te laten voldoen aan de eisen van de 21e eeuw, vindt het college een herinrichting van het gebied nodig. Belangrijk in de plannen is dat het gebied een representatieve ontvangstruimte voor de stad gaat worden, de verbinding tussen het station en het centrum wordt verbeterd en dat de verschillende verkeersstromen van voetganger, fiets, trein, bus, taxi en auto goed op elkaar aansluiten.

Bebouwing
Aan de noordzijde van het station komen met name kantoren, maar ook zullen hier woningen worden gebouwd. Dit zal `s avonds en in het weekend meer leven met zich meebrengen. In het structuurplan is aangegeven dat voor de ontwikkelaar een inspanningsverplichting zal gelden om een aantal woningen te realiseren. Op de hoek Helderseweg-Kruseman van Eltenweg is woningbouw uitgangspunt, mits dit vanuit milieukundig oogpunt haalbaar is.
De zuidzijde zal een belangrijke functie krijgen als `overstapgebied' van de verschillende soorten (openbaar) vervoer. Daarnaast kan evenwijdig aan het spoor over het busstation heen gebouwd gaan worden. Aan de zuidzijde is wonen toegestaan. InHolland heeft te kennen gegeven te willen onderzoeken of vestiging aan de zuidzijde mogelijk is.

Bouwhoogten
Tegenover de Leeuwenbekstraat werd in het ontwerp structuurplan nog uitgegaan van kantoorbebouwing van vijf lagen of woonbebouwing van zes lagen. Om aan de opmerkingen van de omwonenden tegemoet te komen, is dit teruggebracht tot bebouwing met een maximale hoogte van drie bouwlagen. Wel is het uitgangspunt om het station te accentueren gehandhaafd. Dit kan door bij de nieuwe stationsentree bebouwing van vijf bouwlagen mogelijk te maken. Het structuurplan voorziet tegenover de woningen die loodrecht op de Kruseman van Eltenweg zijn georiënteerd in bebouwing van maximaal vier bouwlagen. Tegenover het Horizon College mag dit oplopen tot vijf bouwlagen. Tegenover de rechtbank is vervolgens een hoogte van maximaal zeven bouwlagen mogelijk, met op de hoek van de Kruseman van Eltenweg en de Helderseweg hoogte-accent van negen bouwlagen.

Nadere wijzigingen
In het structuurplan is ten aanzien van de functies de mogelijkheid van vestiging van onderwijsvoorzieningen in het noordelijk gelegen plangebied meer expliciet komen te vervallen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens van omwonenden. Voor alle duidelijkheid is het van belang te vermelden dat de locatie, waar op dit moment het Horizon College aan het bouwen is, buiten het plangebied valt. Verder is aandacht gevraagd voor het probleem in de Bergerhof met het grondwater in de wijk. Het college heeft besloten een onderzoek uit te laten voeren naar de situatie, de oorzaken en mogelijke oplossingen. Oplossingen die betrekking hebben op het plangebied zullen bij de afwegingen in de verdere planvorming meegenomen worden.

Besluitvorming
Het college legt het structuurplan stationsgebied ter vaststelling voor aan de gemeenteraad van Alkmaar.

17 november 2004