Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

De eeuwige strijd om de student

Promotie over bestuur Leidse universiteit tussen 1575 en 1812

Persbericht Universiteit Leiden
Dinsdag 9 november 2004

Hoe zorgen we dat we bovenaan staan in de rankings? Hoe krijgen we zoveel mogelijk eerstejaars? Hoe kunnen we in tijden van bezuinigingen de kwaliteit van onderwijs en onderzoek garanderen, of zelfs verbeteren? Stuk voor stuk problemen waar universitaire bestuurders vandaag de dag mee worstelen, maar die ook eeuwen geleden actueel waren. Historicus Ronald Sluijter deed onderzoek naar de Leidse universiteit tussen 1575 en 1812. Woensdag 17 november promoveert hij aan diezelfde universiteit bij universiteitshistoricus Willem Otterspeer.

Uit Sluijters onderzoek blijkt dat het geldtekort van onderwijsinstellingen iets van alle tijden is. Al in de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw had de universiteit van Leiden veel meer geld nodig dan er binnenkwam. Ze balanceerde hierdoor regelmatig op de rand van de afgrond. Dat ze er niet in stortte, was te danken aan de Staten van Holland, die telkens de tekorten aanvulden.

Waar ging het geld naartoe? Vooral naar allerlei prestigieuze projecten, zoals de bouw van laboratoria, een anatomisch theater, een botanisch-medische tuin en een astronomisch observatorium. De Universiteit Leiden wilde in haar beginjaren, toen ze nog de enige universiteit in de noordelijke Nederlanden was, de concurrentie aangaan met andere Europese universiteiten. Aanvankelijk werd deze ambitie beloond. Leiden was in de zeventiende en achttiende eeuw een van de meest vooraanstaande Europese universiteiten.

In de zeventiende eeuw werd het geld vooral uitgegeven om te kunnen concurreren met andere universiteiten uit de Republiek, in de eerste plaats met Utrecht. Elke universiteit wilde zoveel mogelijk studenten binnenhalen. Goede faciliteiten en vermaarde (duurbetaalde) hoogleraren moesten dienen als lokmiddel.

Sluijter heeft in zijn proefschrift veel aandacht voor het universiteitsbestuur. Dit bestond in de eerste drie eeuwen uit drie curatoren en vier burgemeesters. De curatoren waren vertegenwoordigers van de Staten van Holland. Hun bestuursfunctie was een baan voor het leven. De burgemeesters waren de vier burgemeesters van de stad Leiden. Elk jaar kreeg de stad vier nieuwe burgemeesters, en daarmee wisselde dus ook jaarlijks een deel van het universiteitsbestuur. Anders dan nu was het besturen van de universiteit deeltijdwerk, een functie die politici vervulden naast hun gewone werk. "Dat kon omdat het tempo waarin beslissingen moesten worden genomen flink lager lag dan nu, " zegt Sluijter. "Maar het was geen ideale situatie. Als je er met een hedendaagse blik naar kijkt, zie je dat het bestuur regelmatig slecht op de hoogte was."

Sluijter stelt in zijn proefschrift de vraag hoeveel invloed het bestuur had op de bloei en neergang van de Leidse universiteit in verschillende periodes. Weinig, luidt zijn conclusie. De toestroom van buitenlandse studenten in de zeventiende eeuw-de meeste uit Duitsland-was vooral te danken aan de aantrekkingskracht van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Wel versterkte het beleid van het bestuur deze tendens. De inspanningen van het bestuur konden er echter niet voor zorgen dat het verlies aan studenten in de achttiende eeuw werd gekeerd. De oorzaak hiervan lag in externe factoren, zoals het verval van de Republiek tot tweederangs natie, en de verboden die Duitse vorsten hun onderdanen oplegden om elders te studeren.

Sluijters proefschrift maakt deel uit van een groter project. De historicus promoveert bij professor Willem Otterspeer, hoogleraar universiteitsgeschiedenis. Otterspeer kreeg in 1993 de opdracht een integrale geschiedenis van de Leidse universiteit te schrijven. Sluijter heeft met zijn onderzoek materiaal hiervoor geleverd. Het eerste deel van Otterspeers geschiedenis verscheen in 2000, het jaar waarin de universiteit 425 jaar bestond, het tweede deel in 2002. Het hele boekwerk zal uiteindelijk vier delen gaan beslaan.

Ronald Sluijter, Tot ciræt, vermeerderinge ende heerlyckmæckinge der universiteyt. Bestuur, instellingen en financiën van de Leidse universiteit, 1575-1812
Proefschrift Universiteit Leiden
Faculteit der Letteren
Promotor: prof. Dr. W. Otterspeer.
Promotie 17 november 2004