Ingezonden persbericht


Groots paardenfestijn met wereldberoemd optreden in FEC Leeuwarden

Spaanse Rijschool bij jubilerend Friesch Paarden-Stamboek

De wereldberoemde Spaanse Rijschool uit Wenen komt met haar prachtige Lipizzaner paarden naar het FEC in Leeuwarden, ter opluistering van het 125-jarig jubileum van het Friesch Paarden-Stamboek. Op woensdag 17 november verzorgt deze hogeschool van de dressuurrijkunst uit de Hofburg in Wenen een uniek en eenmalig optreden in ons land. Het is nog nooit voorgekomen dat de Spaanse Rijschool voor één dag in het buitenland optreedt. Meer dan dertig prachtige witte Lipizzaner paarden zullen op 17 november het publiek een wereldshow voorschotelen, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Friesch Paarden-Stamboek. De directeur van organisator BCM, Henk Brüger, vertelde onlangs trots over het jubilerende stamboek van de Friese paarden en dat maakte enthousiaste reacties los bij de Spaanse Rijschool en het Oostenrijkse Ministerie van Landbouw. Uiteindelijk heeft het er toe geleid dat de Spaanse Rijschool de verwante Friese paarden een unieke felicitatie zal brengen in de vorm van een ruim twee uur durend optreden. Het Friesch Paarden-Stamboek heeft bij monde van directeur ing. Sietse de Boer en voorzitter Jaap van der Meulen en de medebestuursleden enthousiast op het initiatief gereageerd.

Het wereldoptreden van de Spaanse Rijschool is gepland enkele dagen voor de `Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek' de gala-avond ter ere van het 125-jarig jubileum houdt. Dat gebeurt op zaterdag 20 november eveneens in het FEC. Tijdens die avond staan vijf showblokken in het hart van het programma. Daarnaast staat een reis door de tijd op het programma, waarbij het publiek wordt meegenomen naar de periode van 1879 tot en met 2004. Een ander hoogtepunt vormen de twee Nederlandse kampioenschappen die worden verreden. De goedgekeurde Friese dekhengsten treden voor de sjees aan om met elkaar de strijd aan te binden om het Nederlands kampioenschap 2004, een prestigieuze titel. Het tweede kampioenschap is dat van de tweespannen open klasse categorie 3 (voorheen de regionale rijders) van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. Ook dit kampioenschap met de gitzwarte dravende hengsten is van hoog niveau.

De verwachting is gerechtvaardigd dat beide showavonden al in een vroeg stadium uitverkocht zal zijn. Voor het wereldoptreden van de Spaanse Rijschool in Leeuwarden is daarom nu al een reserveringslijn voor toegangskaarten opengesteld: 0900-2022709. Ook kunnen voor de show van de Spaanse Rijschool kaarten worden besteld via de website van organisator BCM: www.bcm.nl

De voorverkoop van de jubileumavond van het 125-jarig Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek loopt vanaf 1 september via www.fps-jubileum.com en het maandblad `Phryso'.