Congres-en Studiecentrum VNG

Nieuw Opvangmodel Asielzoekers
vanaf 1 januari 2005


17 november Oranjehotel te Leeuwarden
18 november Buitensociëteit te Zwolle
24 november Hoog Brabant te Utrecht
25 november Dorint hotel te Eindhoven

De VNG en het COA nodigen u uit voor een voorlichtingsbijeenkomst over het nieuwe opvangmodel voor asielzoekers. Vanaf 1 januari 2005 zal het opvangmodel voor asielzoekers veranderen, zoals de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, het in haar terugkeernota van november 2003 heeft beschreven (zie ook het VNG-net). Vanaf die datum zal er sprake zijn van een scheiding in de opvang van degenen met een positieve of negatieve beschikking. De eerste groep wordt geplaatst in zogenaamde Oriëntatielocaties en de tweede groep in Terugkeerlocaties, waardoor er met deze beide doelgroepen effectiever gewerkt kan worden aan hun toekomstperspectief. Duidelijkheid voor de asielzoeker en eigen verantwoordelijkheid spelen hierbij een belangrijke rol.

Verandert er nu veel in het opvangsysteem, zoals we dat tot nu toe kenden?
Op dit moment is er sprake van asielzoekerscentra met een gemengde bevolking. Vastgesteld moet worden, dat crica 85% van de bevolking van een gemiddeld asielzoekerscentrum uiteindelijk geen vergunning krijgt voor verblijf in Nederland en begeleid moet worden bij terugkeer naar hun land van herkomst. De minister zet op dit moment apart beleid in om die begeleiding aan verschillende groepen uitgeprocedeerde asielzoekers vorm te geven.

In het terugkeerbeleid zal er vanaf het allereerste begin sprake zijn van het werken aan terugkeer voor de grote groep asielzoekers die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Het aantal mensen dat wel een verblijfsvergunning krijgt, zal vanaf 1 januari 2005 in de oriëntatielocatie veel meer mogelijkheden krijgen tot inburgering en oriëntatie op de samenleving. Hiervoor wordt vanuit de VNG al jaren voor gepleit en wordt nu gerealiseerd.

In ongeveer 100 gemeenten is op dit moment een asielzoekerscentrum gevestigd. Veel van deze centra zullen nodig blijven, omdat iedere asielzoeker recht heeft op opvang. Gezien de samenstelling van de huidige populatie asielzoekers zijn de meeste locaties per 1 januari
2005 gericht op het terugkeerproces en een klein aantal locaties gericht op het orientatie- en inburgeringproces. Het programma van eisen voor de locaties zal als gevolg van het nieuwe model niet veranderen. De verandering laat zich vooral zien in de begeleiding en de diensten welke worden aangeboden. Het jaar 2005 wordt door het natuurlijk uitstroomproces en de verdere krimp van het COA gebruikt om toe te groeien naar het gescheiden opvangmodel. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat er grootschalige verhuisbewegingen gemaakt moeten worden.

Ook al zal er in de praktijk niet zo veel veranderen, toch roepen aanpassingen altijd vragen op. Om gemeenten zo goed mogelijk van dienst te zijn en hun vragen zo veel mogelijk en zo effectief mogelijk te beantwoorden, wordt er een viertal bijeenkomsten georganiseerd waarvoor de besturen van de gemeenten met een huidig asielzoekerscentrum uitgenodigd worden. De directie van het COA zal daar uitgebreid voorlichting geven over het nieuwe opvangmodel en op alle vragen van de gemeenten ingaan.

Door het organiseren van deze conferenties willen wij de gemeentebesturen graag in de gelegenheid stellen zich zo goed mogelijk te oriënteren en informatie op te doen, opdat u in uw reguliere contact met het COA voldoende bent geïnformeerd.

Programma

13.30-14.00 uur Ontvangst met koffie en thee
14.00-14.10 uur Welkom door Ineke Ketelaar, projectleider Vreemdelingenzaken en integratie van de VNG

14.10-14.45 uur Inleiding door mevrouw N.Y. Albayrak-Temur, algemeen directeur van het COA

14.45-15.00 uur Pauze

15.00-16.00 uur Vragen en discussie

16.00 uur Afsluiting met een drankje

Datum en locatie

* 17 november 2004 Oranjehotel te Leeuwarden
* 18 november 2004 Buitensociëteit te Zwolle
* 24 november 2004 Hoog Brabant te Utrecht
* 25 november 2004 Dorint hotel te Eindhoven

Doelgroep
De conferentie is bestemd voor College van burgemeester en wethouders

Kosten
Aan deze conferentie zijn geen kosten verbonden.

Inschrijving
Indien u zich voor deze conferentie wilt inschrijven kunt u dit doen bovenaan deze pagina. Een week voor de conferentie ontvangt u van ons een schriftelijke bevestiging van uw deelname.
Inschrijving geschiedt op volgorde van binnenkomst. Registratie i.v.m. WBP aangemeld bij het CBP 24-7-2002 meldingsnummer m-1026707.

Annulering
Annulering van de inschrijving kan alleen schriftelijk (brief, fax of e-mail) tot uiterlijk acht dagen voor de conferentie. Bij verhindering mag uw plaats worden ingenomen door een vervanger. U wordt verzocht eventuele vervanging door te geven aan het Congres- en Studiecentrum VNG.

Voor inlichtingen
Congres- en Studiecentrum VNG
Postbus 30435

2500 GK DEN HAAG
Tel. 070- 3738457
Fax: 070- 3738743
E-mail: cs@vng.nl